Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αναδρομικό «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις- Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές









Αναδρομικό «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις- Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές
Το Ασφαλιστικό και το ύψος των συντάξεων βρίσκονται στο επίκεντρο των... παρατηρήσεων της τρόικας, αν και οι εργοδότες δεν χάνουν την ευκαιρία να θέτουν, εμμέσως και αμέσως, το ύψος των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Στις διαδοχικές επαφές της τρόικας στην Αθήνα ετέθη το έμμεσο και άμεσο μισθολογικό κόστος (φόροι, ασφάλιστρα και εργατική αμοιβή αντίστοιχα). Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι το μισθολογικό κόστος είναι θέμα των κοινωνικών συνομιλητών. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα κλαδικά αιτήματα για μείωση αποδοχών (σ.σ. όχι όμως και του βασικού μισθού, αφού δεν το θέτει καμία εργοδοτική οργάνωση) και παρέπεμψε στις επιχειρησιακές συμβάσεις (οι οποίες μπορούν πλέον να προβλέπουν υποδεέστερους μισθούς).

Συμβάσεις ανά επιχείρηση

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε μείωση των αμοιβών μέσω των ατομικών συμβάσεων και παρέπεμψε τη ρύθμιση τού εν λόγω θέματος (νομιμοποίηση, γιατί οι ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές κάτω των κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων είναι παράνομες) μέσω των συμβάσεων ανά επιχείρηση.

Ο Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, συνομοσπονδίας που διαπραγματεύεται τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε στους εκπροσώπους των δανειστών, σε συνάντηση που προηγήθηκε, ότι το ζητούμενο είναι η σύγκριση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Γιατί, «μπορεί στην Πορτογαλία το μισθολογικό κόστος να είναι υποδεέστερο, αλλά οι εργαζόμενοι εκεί πληρώνουν λιγότερο ηλεκτρικό, μικρότερα ενοίκια κ.λπ.».

Από τις εν λόγω επαφές δεν προκύπτει θέμα εμμονής των δανειστών στη μείωση του άμεσου μισθολογικού κόστους στους εισαγωγικούς μισθούς σαν μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Πόσω μάλλον στους κατώτατους μισθούς εν μέσω μιας 5ετούς (2008-12) και βαθειάς (μείον 14% συνολικά στο εθνικό προϊόν) οικονομικής ύφεσης. Αντιθέτως, φαίνεται να υιοθετούν τα αιτήματα για συρρίκνωση των κλαδικών αμοιβών.

Επιπλέον, ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ (τεχνοκράτης υπό τον κ. Τόμσεν) δέχθηκε στις συναντήσεις με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «είτε θα ενισχυθούν οι εξαγωγές είτε θα πολεμηθούν οι εισαγωγές για να υπάρξει ανάκαμψη». Πάντως, στη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ είχε προηγηθεί -από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ- μια επίθεση στο οικονομικό, πολιτικό και καταναλωτικό μοντέλο της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε φούσκα.

Οταν ο κ. Ασημακόπουλος του παρατήρησε ότι η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μέσα από τη φούσκα της άυλης οικονομίας, αποτέλεσμα και της χαμηλής φορολογίας (προεδρία Μπους), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχτηκε την... αστοχία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η Αμερική αντέδρασε κόβοντας χρήμα, ενώ η Ευρώπη έχει επιλέξει άλλο δρόμο» (σ.σ. του νομισματικού ελέγχου που οδηγεί την αγορά σε ασφυξία).

Απόλυτη σύμπτωση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας υπήρξε στο θέμα της... περικοπής των συντάξεων.

Οι επικουρικές θα μειωθούν από 15%-40% από τις αρχές του χρόνου. Και επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο να καταθέσει τις διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, θα τις καταθέσει μετά τις γιορτές, αλλά με αναδρομική ισχύ...

Ως προς τις εργοδοτικές εισφορές η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε μείωση του έμμεσου μισθολογικού και από 37% (μέσα επίπεδα) που στοιχίζουν τα ασφάλιστρα επί του ονομαστικού μισθού, στο 32%. Πάντα με την αντικατάσταση των απωλειών από αντίστοιχους κρατικούς ή άλλους πόρους ώστε να μην έχουν απώλειες τα Ταμεία και αυτό έχει επιπτώσεις στις συντάξεις. Προς συζήτηση είναι και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για εισφορά 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ.

Εργοδοτικές εισφορές

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Μαρτίου οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 10% (σ.σ. από 37% στο 33,3%) στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας (έλεγχος αριθμού εργαζομένων και ωραρίου απασχόλησης). Δεν απεκλείσθη και νέα μείωση των ασφαλίστρων από τον Ιούλιο του 2012.

Ο κ. Ασημακόπουλος έκανε παρέμβαση και για τα ταξί, με τους εκπροσώπους της τρόικας να δέχονται μια πιο ευέλικτη πολιτική και οι νέες άδειες να συνδυαστούν με νέες υπηρεσίες μεταφοράς κ.ά.

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ απέσπασε τη συγκατάβαση των εκπροσώπων των δανειστών για συγκρότηση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και την παραδοχή ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα στηριχθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της (σ.σ. δεν συναντήθηκε αντιπροσωπεία της εργατικής Συνομοσπονδίας με την τρόικα) επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας». Και συνεχίζει η ΓΣΕΕ: «Ας βγάλουν λοιπόν από το μυαλό τους κάθε σκέψη, κάθε πρόταση, απαίτηση ή προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί διαφορετικά θα εισπράξουν πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις».


Πηγή: Ελευθεροτυπία
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: