Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ

Print this post Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Το κράτος και τα υπουργεία στην υπηρεσία του πολίτη θέλησε να αναδείξει ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του χθες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε με ανοιχτές τις πόρτες. «Εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον. Αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν λογοδοτούμε», τόνισε και... ζήτησε από τους υπουργούς να θέσουν στην πρώτη γραμμή του έργου τους την καταπολέμηση της σπατάλης, την αξιοκρατία, τη μάχη κατά της διαφθοράς. Κίνηση-έκπληξη η πρόσκληση του Συνήγορου του Πολίτη Κ. Καμίνη που ενημέρωσε τους υπουργούς για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης όπως τα έχει ζήσει ο Συνήγορος μέσα από 100.000 υποθέσεις που έχει χειρισθεί, προτείνοντας ταυτόχρονα και λύσεις (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 4).
«Πρώτα ο πολίτης»
Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του κ.Καμίνη θα βοηθήσει στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων κάθε υπουργείου, ενώ συνεργάτες έλεγαν ότι με αυτή του την κίνηση ο κ. Παπανδρέου θέλησε να αποδείξει ότι θα κάνει πράξη το σύνθημά του «Πρώτα ο πολίτης».
Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς:
* Να ζητήσουν αμέσως τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που λειτουργούν σε κάθε υπουργείο και να επανασυστήσουν αυτές που θεωρούν άκρως απαραίτητες. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Είναι, είπε, επιτροπές κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Είπε ακόμα ότι αυτές οι επιτροπές πρέπει να παραδώσουν και απολογισμό του έργου τους.
*Να αποτυπώσουν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες. Υπογράμμισε ότι «οι πρώτες 100 ημέρες είναι καθοριστικές», ωστόσο επεσήμανε ότι σε «100 ημέρες δεν αλλάζει η Ελλάδα, όμως θα της δοθεί χρόνος να ανασάνει». Ακόμα:
* Προανήγγειλε την κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων του κράτους, για να σταματήσει η πολυνομία λέγοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα συνεργασθεί με τους υπουργούς γι' αυτό το θέμα.
* Εκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα ανακοινώσει άμεσα τη ρύθμιση που θα αφορά στις υπογραφές των υπουργών και στη δημοσίευση των αποφάσεών τους μέσα από το Διαδίκτυο.
* Υποσχέθηκε αναβάθμιση των επιτροπών της Βουλής, καλύτερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες αρχές και ζήτησε από τους υπουργούς να ενημερώνουν τη Βουλή συνεχώς για κάθε θέμα, ακόμα κι όταν δεν τους το ζητούν οι βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης, στις 100 πρώτες μέρες που είναι κατά σειρά:
1 Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά.
2 Στήριξη των ασθενέστερων των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων.
3Αναθέρμανση της οικονομίας.
4 Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
5 Νέος εκλογικός νόμος.
6 Αυστηρότερο Πόθεν Εσχες.
7 Αποκέντρωση με ισχυρές περιφέρειες.
8 Διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου.
9 Αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς γαλάζιες και πράσινες συνεντεύξεις.
0 Σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι είναι βαριά και η ευθύνη του για την ανατροπή της κατάστασης παρακμής και αδράνειας που παρέλαβε. «Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει τους Ελληνες, δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του», επισήμανε. Παράλληλα επανέλαβε την απόφασή του να προκηρυχθούν όλες οι μετακλητές θέσεις ευθύνης του Δημοσίου.
«Αντιεξουσιαστές»
Υποστήριξε ότι οι πολίτες «μας θέλουν αντιεξουσιαστές της εξουσίας, είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας». Επανέλαβε την απόφασή του για σύγκρουση με τη διαφθορά και τις βαθιά ριζωμένες πελατειακές σχέσεις και είπε ότι σε αυτόν τον αγώνα «έχουμε στο πλευρό μας τον πολίτη, αρκεί να δει ότι το παλεύουμε».
Ζήτησε από τους υπουργούς να μην κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά να τα αναδείξουν «για να τα λύσουμε, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς». «Δεν είμαστε απολογητές για την κατάσταση της διοίκησης, ούτε θα επιρρίπτουμε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε οι ενδιάμεσοι του πολίτη και της διοίκησης», είπε.
Οσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για λογοδοσία και αξιολόγηση, τόσο απέναντι στη Βουλή όσο και τις ανεξάρτητες αρχές, και σημείωσε ότι το τυπικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Επίσης, κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να αξιοποιήσουν κάθε άξιο στέλεχος και να αποδείξουν στην πράξη ότι η αξιοκρατία είναι βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα για τις αρχές της δεοντολογίας σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται απέναντι: στη Βουλή -με συνεχή ενημέρωσή της- στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στον αντικειμενικό χειρισμό των κρατικών λειτουργών, καθώς και στο διαχωρισμό της υπουργικής και κομματικής δράσης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: