Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Οι Έλληνες δώσανε σαφή και ξεκάθαρη εντολή στις 4 Οκτωβρίου. Δεν ανέχονται πια υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν ανέχονται την υποκρισία. Έδωσαν σαφή εντολή στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αλλάξει όσα μπορεί και πρέπει, ώστε να γίνει μια νέα αρχή εκ βάθρων.

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει πλέον να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε πολιτικές χωρίς προγραμματισμό και σχεδιασμό. Δεν πρέπει πια να προχωράμε χωρίς αξίες, χωρίς να έχουμε επιχειρήματα, προτάσεις και όραμα για όσα θέλουμε να χτίσουμε.

Σύντομα θα φανεί το κενό που υπήρχε κάτω από τα επιφανειακά «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης.. Ήταν φυσικό επόμενο να μην έχουν βρεθεί οι λύσεις εφόσον προχωρούσε χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό. Θα φανεί η απραξία των τελευταίων έξι ετών που γύρισε τη χώρα χρόνια πίσω. Θα φανεί η έλλειψη σχεδιασμού και οράματος. Το ηχηρό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν η φωνή του κάθε Έλληνα που δήλωνε με αγανάχτηση να σταματήσει η ανούσια εμμονή στα επιφανειακά ζητήματα και να ασχοληθούν οι πολιτικοί με τα καθημερινά και τα ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερη ουσία, υψηλότερους στόχους και πολλή δουλειά για να τους υλοποιήσουμε.

Προχωρώντας λοιπόν στην ουσία αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που φέρει η νέα κυβέρνηση και το μήνυμα που στέλνει. Για ένα καλύτερο αύριο χρειάζεται συλλογικότητα, βούληση και σχεδιασμός. Χρειάζονται νέα πρόσωπα που έχουν όρεξη για δουλειά, βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και πολιτικές. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, με καινοτόμες ενέργειες και δράσεις. Αρχίζουμε ξανά από τα θεμέλια, δίνοντας γερές βάσεις στο όραμα μας για μια Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η ίδια έλλειψη σχεδιασμού δυστυχώς παρατηρείται και σε τοπικό επίπεδο. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται επίσης ανανέωση και αλλαγή πορείας. Χρειάζεται να αποκτήσει όραμα και προγραμματισμό για να μπορεί να επιλύει τα ουσιαστικά θέματα της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς σχεδιασμό δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας δήμος. Χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος. Η νέα κυβέρνηση βάζει μπροστά τον πολίτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει πάντα μπροστά το δημότη.

Στο δήμο μας έχουμε τρανά παραδείγματα λανθασμένων χειρισμών λόγω έλλειψης σχεδιασμού (Αιγοσθενών, βρεφονηπιακός, Καμίνι, Καραϊσκάκη, Παλαί). Η επιλεκτική ενημέρωση και ο διάλογος με τους πολίτες, οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, οι οποίες αντί να λύνουν κάποια προβλήματα, προκαλούν πολλά περισσότερα.

Η ανακύκλωση ξεκίνησε μεν, έστω και καθυστερημένα, αλλά χωρίς προγραμματισμό.

Η καθαριότητα του δήμου μας δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά ξανά στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν, σε καθημερινή βάση, υπεράνθρωπες προσπάθειες και δυστυχώς το αποτέλεσμα παραμένει ανεπαρκές.

Τα λόγια δεν θα πρέπει πλέον να προτρέχουν των έργων. Έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις, χωρίς να πραγματοποιούνται. Αν όσα έχουν λεχθεί, είχαν ήδη γίνει πράξη θα είχαμε ένα πράσινο, καθαρό και βιώσιμο Γαλάτσι. Αρκεί μια περιήγηση στην πόλη για να διαπιστώσει κανείς το αντίθετο. Δεν αρκούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα – όπως η τέλεια πόλη που παρουσιάζει το περιοδικό του δήμου – για να πειστεί ο δημότης ότι η πόλη του άλλαξε, ομόρφυνε. Χρειάζεται δουλειά και πράξη.

Η ποιότητα ζωής που πρέπει να έχουμε όλοι μας, αποτελεί ακόμα «άπιαστο» όνειρο.

Το αυτονόητο έχει καταλήξει να είναι ανέφικτο!


ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ 7-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: