Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Βιομηχανία συγκρότησης επιτροπών με αμειβόμενα μέλη και ίδρυσης νέων δημόσιων υπηρεσιών για το βόλεμα «ημετέρων» είχαν στήσει οι υπουργοί της ΝΔ.
Με 144 νομοθετήματα της κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας. Σημειώστε τη λέξη νομοθετήματα, γιατί υπάρχει και άγνωστος αριθμός επιτροπών και μελών που βολεύτηκαν σε αυτές που ιδρύθηκαν με απλές υπουργικές αποφάσεις! Μόνο για τις επιτροπές της πρώτης κατηγορίας, λοιπόν, από τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι την τελευταία 5ετία ο... Αρχή
κυρίως κείμενο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως συνολικά με 222.228.679 ευρώ καθώς και με εφάπαξ δαπάνη 75.272.900 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι στην παραπάνω καταγραφή των νέων υπηρεσιών, θέσεων, επιτροπών κλπ. δεν περιλαμβάνονται θέσεις και δαπάνες που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και Υγείας-Πρόνοιας.
Για την κατάσταση αυτή ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε προ των εκλογών από τον τότε αντιπρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος παρακολουθούσε κάθε σχετική διάταξη που περνούσε από τη Βουλή.
Σε δύο στάδιαΗ έρευνα του βουλευτή Καστοριάς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής, εξελίχθηκε σε δύο στάδια. Από την προσεκτική μελέτη των 63 πρώτων νόμων της κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε ήδη εντοπίσει την ίδρυση 309 νέων Δημόσιων Υπηρεσιών, τη συγκρότηση 430 νέων αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας και τη σύσταση 5.812 νέων θέσεων προσωπικού, με συνολική ετήσια επιβάρυνση των προϋπολογισμών κατά 123.698.791 ευρώ και εφάπαξ δαπάνη 27.562.300 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας.
Ακολούθησε νέα έρευνα των 81 νόμων που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2009.
Στο διάστημα αυτό προστέθηκαν 386 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστάθηκαν 5.641 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 37 νέες αμειβόμενες Επιτροπές. Από τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι οι νέες υπηρεσίες, θέσεις κλπ., που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό, προκαλούν επιπλέον ετήσιες δαπάνες 98.529.888 ευρώ καθώς και εφάπαξ δαπάνη 47.710.600 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας τους.
«Με ερώτησή μου προς τον κ. πρωθυπουργό στις 14.9.2006 και μετά από προσεκτική μελέτη 63 νόμων, που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2006» επισημαίνει ο Φ. Πετσάλνικος «είχα επισημάνει τη συνεχή διόγκωση του δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπάταλου κράτους και κατ επέκταση την οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη».
Η ερώτηση αυτή, όμως, ουδέποτε έλαβε απάντηση, όπως και όσες ακολούθησαν, παρά τις συνεχείς καταγγελίες από τα στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ιδρύθηκαν: 5 νέα ΝΠΔΔ, 13 νέα ΝΠΙΔ, 5 νέες Εθνικές Αρχές, 4 νέες Γενικές Γραμματείες, 5 νέες Ειδικές Γραμματείες, 1 νέα Γενική Επιθεώρηση, 9 νέες Γενικές Διευθύνσεις, 102 νέες Διευθύνσεις, 232 νέα Τμήματα, 285 νέες Ειδικές Υπηρεσίες, 30 νέα Αυτοτελή Γραφεία και 4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα.
Οι θέσειςΑκόμη, συγκροτήθηκαν: 435 νέες Επιτροπές και 32 νέες Ομάδες Εργασίας και συστήθηκαν: 172 νέες θέσεις Συμβούλων-Συνεργατών σε Υπουργεία και Διοικήσεις Οργανισμών, 659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού, 3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού, 3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης, 16 νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών Υπουργείων, 52 νέες θέσεις μελών Δ.Σ. Οργανισμών και Ταμείων και 4.029 θέσεις Αγροφυλάκων.
Ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε έτσι να θέσει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Σε ό,τι αφορά ένα πρώτο μέτρο, θα ζητήσω απ' όλους σας, στα υπουργεία σας, να ζητήσετε τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που υπάρχουν, γιατί ξοδεύονται τεράστια ποσά ουσιαστικά για κομματικής φύσης επιτροπές, με παχυλές αμοιβές».
Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Ζήτησε από τους υπουργούς του να καλέσουν όλες τις επιτροπές «με την παραίτησή τους να σας παραδώσουν και τον απολογισμό του έργου τους, για να έχουμε μια αξιολόγηση και για το τι έργο παράγουν. Ακολούθως θα ληφθεί η απόφαση ποιες επιτροπές θα καταργηθούν οριστικά και ποιες θα περάσουν και στη νέα εποχή. Αν βεβαίως κάποιες απ' αυτές τις επιτροπές είναι απαραίτητες, μπορούν να επανασυσταθούν με απόφασή σας».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: