Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

YΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


«Πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος...


Παρεάλληλα, πριν από λίγο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας την ολομέλεια, ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο που αναφέρεται στη διαιτησία, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις μητέρες ανηλίκων και γενικότερα τις γυναίκες.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Απασχόλησης, λέγοντας «ήταν ωραίος ο επικήδειος που εκφωνήσατε σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση».
Θέμα αναβολής της αυριανής συνεδρίασης έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αύριο η Βουλή, την ημέρα της γενικής απεργίας, ότι εκβιάζονται οι εργαζόμενοι στη Βουλή και ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος δήλωσε ότι κανείς δεν εκβιάζει τους εργαζομένους στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο κ.Λοβέρδος είπε ότι είναι λάθος ο «διλημματικός τόνος» που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ότι, αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Κατά τον υπουργό, υπάρχει ελπιδοφόρο μήνυμα από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές.

«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».

«Η απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους»

Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου.

«Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας» ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Παράλληλα, επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για «αλαζονεία» όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο».

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990».

Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα».

Για το Ασφαλιστικό πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης - μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ.Παφίλης, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ επανεκτιμά τη στάση του. Αν και νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την αυριανή κατ΄άρθρον συζήτηση, τελικά θα παραστεί και θα ζητήσει και ονομαστική στα άρθρα.

«Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κ. υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα «κροκοδείλια δάκρυα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: