Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Δίνουν τώρα επιδοτούμενα δάνεια για τα σπασμένα του Δεκεμβρίου




Βρισκόμαστε στον Αύγουστο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ανακοινώσει την χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τους πληγέντες στα επεισόδια του Δεκεμβρίου τα οποία είχαν εκτυλιχθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, δίνεται παράταση για την ένταξη σε προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για αρκετές περιοχές της χώρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να ενισχύουν το …προεκλογικό κλίμα της περιόδου.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών, δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 80% και με επιδότηση του επιτοκίου κατά 100% μπορούν να πάρουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που επλήγησαν από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και από μεταγενέστερα παρόμοια γεγονότα που συνέβησαν μέχρι τις 20 Απριλίου του 2009.

Οι όροι των δανείων


Στη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα τονίζεται ότι εάν πρόκειται για επιχείρηση με προσωπικό έως 50 άτομα, τότε το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της ζημιάς, όπως αυτή έχει πιστοποιηθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή. Εάν πρόκειται για επιχείρηση με προσωπικό που ξεπερνά τα 50 άτομα, τότε το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει μέχρι και το συνολικό ύψος της ζημιάς.

Εφόσον τα δάνεια είναι για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, τότε θα έχουν 15ετή διάρκεια με διετή περίοδο χάρητος και θα εξοφλούνται σε ισόποσες ετήσιες δόσεις που ξεκινούν την 31/12/2011 και λήγουν την 31/12/2023.

Εφόσον πρόκειται για δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης, τότε το ύψος τους θα είναι μέχρι το 35% του τζίρου της επιχείρησης το 2007 και η διάρκειά τους θα είναι πενταετής και η πρώτη δόση θα είναι επίσης την 31/12/2011.

Επίσης, προθεσμία μέχρι τις 22 Αυγούστου, μετά την παράταση κατά ένα μήνα που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας, έχουν οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, των νομών Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και των δήμων Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων του Νομού Λάρισας, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για δάνεια που θα συνάψουν είτε για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε για κεφάλαια κίνησης.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις της απόφασης 2/18875/0025/19.04.2006 του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την παροχή εγγύησης του Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, για τη σύναψη δανείων από επιχειρήσεις, της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των νομών Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, προκειμένου να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το σημαντικό της νέας τροποποιημένης απόφασης, είναι το γεγονός ότι η σύναψη δανείων δεν αφορά υποχρεωτικά τη ρύθμιση οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 30 Ιουνίου του 2006, αλλά και εκείνες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: