Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αντάρτες δήμαρχοι κατά της ΔΕΗ...



«Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακά του» «Η προτροπή στη μη πληρωμή δεν είναι υπεύθυνη επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να πάρει την... ευθύνη και να πει στον κόσμο να μην πληρώνει»

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι ολόκληρης της χώρας ξεσηκώνονται απέναντι στο χαράτσι της ΔΕΗ, κάνοντας μαζικές προσφυγές εναντίον της Επιχείρησης ύστερα από πιέσεις των κατοίκων.

Το φαινόμενο του «δεν πληρώνω» παίρνει διαστάσεις ντόμινο ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν σε δύο δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων.

Μετά τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, ο οποίος πρώτος σήκωσε τη σημαία της… αντίστασης καλώντας τους πολίτες να πληρώνουν μόνον το αντίτιμο του ρεύματος στα ΑΤΜ των τραπεζών, αρκετοί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχίζουν να συσπειρώνονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ηδη στους δήμους Κορυδαλλού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Βύρωνα και Χαϊδαρίου τα αρμόδια γραφεία των δήμων συλλέγουν με πυρετώδεις ρυθμούς εκατοντάδες αιτήσεις και δικαιολογητικά πολιτών που επιθυμούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Φ1) Νέα Ιωνία
Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης είναι ο πρώτος που μετά τις πιέσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών του προχώρησε στη δημιουργία γραφείου υποστήριξης ενάντια στο χαράτσι και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους:

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους πολίτες χωρίς ρεύμα». Αμέσως μετά τις οδηγίες που έδωσαν μέσω Internet οι υπηρεσίες του δήμου, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο δημαρχείο και άρχισαν να καταθέτουν προσφυγές εναντίον της ΔΕΗ με την πλήρη υποστήριξη του δήμου. Η κίνηση του κ. Γκότση βρήκε αμέσως μιμητές όχι μόνο στο λεκανοπέδιο αλλά και στην ελληνική περιφέρεια.

Φ2) Αγιος Ιωάννης Ρέντης - Νίκαια
«Είναι ένα πολύ άδικο μέτρο που ισοπεδώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» δηλώνει από την πλευρά του και ο δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε στη σύσταση ειδικού γραφείου που συλλέγει τα δικαιολογητικά όσων πολιτών αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

«Δεν το παίζουμε επαναστάτες χωρίς αιτία ούτε προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να μην πληρώσει το τέλος.

Ομως συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Είναι μια κίνηση στην οποία μας ζήτησαν να προχωρήσουμε οι δημότες μας και μέσα σε λίγες μέρες έχουμε μαζέψει πάνω από 150 αιτήσεις πολιτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Για όλες τις κινήσεις μας βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά».

Φ3) Κορυδαλλός
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμος Κορυδαλλού που έχει ζητήσει τη συνδρομή του δικηγορικού συλλόγου και που, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 250 μέσα σε διάστημα δύο ημερών: «Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, ενώ χιλιάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου από πολίτες που θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες.

Εμείς απλώς δίνουμε στον κόσμο τις κατευθύνσεις, αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι δεν θέλουμε σε αυτήν την αντίδραση να συμμετάσχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Για αυτό σας λέω ότι οι αιτήσεις που δεχόμαστε είναι μόνον από οικογένειες που έχουν πραγματικά βιοποριστικά προβλήματα και, πιστέψτε μας, είναι πολλές.

Τις επόμενες μέρες έχουμε ζητήσει το θέμα να τεθεί στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων νομού Αττικής (ΠΕΔΑ) προκειμένου να παρθεί μια συνολική απόφαση με μεγαλύτερη θεσμική σημασία».

Φ4) Βύρωνας
Ιδιαιτέρως επιθετικός όσον αφορά το μέτρο εμφανίζεται ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απειλεί με εξώδικο τη ΔΕΗ, εάν επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα στους δημότες του που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν: «Κατανοώντας το πρόβλημα, είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας και εργαζόμαστε μεθοδικά για να βρεθεί μία ουσιαστική λύση».

Ωστόσο, σημειώνει πως «η προτροπή στη μη πληρωμή είναι ένα άλλο θέμα και δεν είναι υπεύθυνη επιλογή, καθώς οι πολίτες δεν καλύπτονται νομικά.

Κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη και να πει στον κόσμο να μην πληρώνει».

Φ5) Περιστέρι
Εκτός από τη νομική βοήθεια σε μεμονωμένους δημότες, το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου αποφάσισε να στείλει εξώδικα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σε κάθε μέλος του Δ.Σ. ξεχωριστά, αλλά και στα μέλη των συνεργείων που κόβουν τις παροχές σε όσους δεν πληρώνουν:

«Τους καθιστούμε υπεύθυνους, προσωπικά τον καθέναν, ενημερώνοντας και την Εισαγγελία, για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν η υγεία και η σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας που θα μείνουν χωρίς παροχή ρεύματος.

Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τον ηλικιωμένο συμπολίτη μας χωρίς το ρεύμα που χρειάζεται για να συντηρεί στο ψυγείο τα φάρμακά του» τονίζει ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης και συμπληρώνει:

«Είναι τραγικό να ακούς τον γέροντα να λέει πως μπορεί να ζήσει με το φως των κεριών, αλλά όχι χωρίς ψυγείο για τα φάρμακα...

Και τι θα συμβεί όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα και βρούμε κάποιον ξυλιασμένο στο σπίτι του;"

Φ6) Χαϊδάρι
Με 22 ψήφους υπέρ και 10 κατά, το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου, αποφάσισε ότι:

«Ο δήμος θα σταθεί αρωγός σε όσους συμπολίτες μας ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με γνώμονα αποκλειστικά τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια».

Παράλληλα, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, θα σταθεί πλάι στον δημότη μέσα από το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που του παρέχει (Κοινωνικά Συσσίτια, «Χάρισέ το», δημοτικά πλυντήρια), αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα του ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Επιπροσθέτως, ο δήμος σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «θα παρέχει νομική προστασία σε όλους τους πολίτες του Χαϊδαρίου με δική τους ευθύνη δεν καταβάλλουν το τέλος των ακινήτων».

Φ7) Ιλιον
Έτοιμος να φτιάξει ειδική ομάδα που θα επανασυνδέει το ρεύμα σε οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος:

«Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και πολλοί δημότες αλλά και επαγγελματίες του δήμου βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σκοπός μου είναι να τους βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ και αυτό κάνω.

Αν χρειαστεί, θα κάνω εθελοντική ομάδα για να επανασυνδέω το ρεύμα.

Δεν μπορώ να δώσω αυτήν την εντολή σε μια υπηρεσία του δήμου γιατί είναι παράνομο, ωστόσο μπορώ να το πω σε έναν εθελοντή να το κάνει».

Φ8) Σαρωνικός
Με το σύνθημα "ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ" ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου απηύθυνε κάλεσμα αντίστασης προς τους δημότες του μέσω επιστολής στην οποία δηλώνει ευθέως:

«Ο Δήμος Σαρωνικού θα σταθεί δίπλα σας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλοι μαζί να αποτρέψουμε την πληρωμή προς το κράτος του εν λόγω χαρατσιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πέτρος Φιλίππου, μαζί με την επιστολή εξέδωσε και ανακοίνωση για το πώς θα αποφύγουν οι πολίτες την καταβολή του «χαρατσιού» και τι θα πρέπει να κάνουν εάν έχουν πρόβλημα.

Στα... όπλα και η περιφέρεια

Οι αντιδράσεις επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς και στην ελληνική επαρχία, με τους δημάρχους να συναισθάνονται τεράστιο το βάρος των ευθυνών να προστατεύσουν ευθέως τις οικογένειες που μένουν στα διοικητικά όρια των δήμων τους.

Φ9) Αλεξανδρούπολη

Εξώδικη διαμαρτυρία προς την ΔΕΗ απέστειλε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:

«Όταν καταρτίσθηκαν συμβάσεις μεταξύ των συνδημοτών μου και του οργανισμού σας, σε κανένα σημείο της σύμβασης δεν αναφέρεται ότι υποχρεούνται οι συμβαλλόμενοι δημότες - συνδρομητές να πληρώσουν ειδικό τέλος ακινήτων μέσω του οργανισμού σας.

Επομένως μη υφισταμένης ρητής μνείας περί τοιαύτης υποχρέωσής τους, δεν νομιμοποιείστε προς αναγκαστική είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων".

Παράλληλα κάλεσε τη ΔΕΗ να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, μια και "επιτελεί κοινωνικό έργο".

Σε αντίθετη περίπτωση, επισήμανε ότι θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες του προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον της ΔΕΗ.

Φ10) Μεσολόγγι
«Να μην προβείτε στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν αυτόν τον νέο έκτακτο φόρο, από τη στιγμή που θα έχετε εισπράξει το οφειλόμενο προς την υπηρεσία σας ποσό.

Σας ενημερώνω δε πως ο δήμος μας θα λάβει μέτρα ενεργητικής συμπαράστασης προς τους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το συγκεκριμένο ειδικό τέλος, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου".

Με αυτή την επιστολή ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης αξιώνει σε πρώτη φάση από την ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Φ11) Μενεμένη Θεσσαλονίκης
Να καταργηθεί άμεσα και νομοθετικά ο νέος άδικος φόρος ζητάει και με απόφαση του το και δημοτικό συμβούλιο Μενεμένης έπειτα από σχετική πρόταση του δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καλούνται όσοι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι να προβαίνουν σε πληρωμή μόνον του ποσού που αναλογεί στην ΔΕΗ στα ΑΤΜ των τραπεζών και καλεί την ΔΕΗ να μην προβαίνει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης ενώ διαβεβαιώνει:

«Ο Δήμος θα σταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα στο πλευρό κάθε πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει
thebest.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: