Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Τις θέσεις της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας παρουσίασε ο Στ. Μάνος

«Το κράτος πρέπει να αλλάξει»


Ο Στέφανος Μάνος
Ο Στέφανος Μάνος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Συμμετέχουμε στις εκλογές για να στηρίξουμε τους πολίτες που προτάσσουν την προσπάθεια ενάντια στην άρνηση και τη διαμαρτυρία και επιθυμούν να τα καταφέρουν στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Στέφανος Μάνος, ανακοινώνοντας την κοινή κάθοδο της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές.

Κατήγγειλε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα «το ανοικονόμητο μέγεθος του κράτους», το οποίο απέτυχε και «μετά από τόσες αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τώρα συγκυβέρνησης δουλεύει όλο και χειρότερα».

Το κράτος, είπε, πρέπει να αλλάξει, «για να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, και για μείωση των φόρων. Να γίνει κράτος σύμμαχος και όχι κράτος εχθρός».

Αναφερόμενος στα δύο κόμματα εξουσίας, είπε ότι είναι πελατειακά και αγκυλωμένα στους ίδιους μηχανισμούς, που κατέστρεψαν τη χώρα, ενώ προτάσσουν το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου».

«Εμείς, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία λέμε ακριβώς αυτά που πιστεύουμε. Γνωρίζετε ότι σε όλη μου την πολιτική μου ζωή δεν δίστασα ποτέ να σας πω την αλήθεια. Με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος. Δεν σας εξαπάτησα», τόνισε ο κ. Μάνος.

Πιστεύουμε στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να ευημερήσει χωρίς δεκανίκια, χωρίς διαπλοκή, μίζα και «μέσο», χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς το Κράτος να του λέει τι θα κάνει, τι θα καλλιεργήσει, που θα επενδύσει, που θα διοριστεί. Μπορεί να ευημερήσει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις.

Η Δράση δεσμεύτηκε, αν οι βουλευτές της κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές θέσεις, να παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας, ενώ αν μετεκλογικώς δικαιούται κρατικής επιχορήγησης, θα παραιτηθεί για το μέρος της επιχορήγησης που υπερβαίνει τα 0,70 ευρώ ανά ψήφο. Σήμερα, κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε επιχορήγηση 10,00 ευρώ.

Οι βασικές της θέσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνουν:

  • Επιβολή ενιαίας επίπεδης (flat) φορολογίας, με αφορολόγητο όριο 5.000€, για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, ίσης προς το 20% του εισοδήματος (25% για πέρα από 100.000 ευρώ και 30% για πέρα από 300.000 ευρώ).
  • Καθιέρωση βασικής εθνικής σύνταξης 700 ευρώ μηνιαίως για κάθε πολίτη -άνδρα ή γυναίκα- που συμπληρώνει τα 67, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (δηλαδή, χωρίς κρατήσεις).
  • Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής δαπάνης, κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Φορολόγηση της υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ως εισόδημα και ενιαίο τέλος αποκλειστικώς για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
  • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης με πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα).
Τέλος, η πρόταση της Δράσης για την υγεία είναι η χρηματοδότηση της από τη φορολογία. Ο πληθυσμός θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας, όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφόσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (π.χ. μονόκλινα δωμάτια) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: