Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μας «δείχνουν» νέα μέτρα και την πόρτα εξόδου από το ευρώ!

Μας «δείχνουν» νέα μέτρα και την πόρτα εξόδου από το ευρώ!
Δεν φαίνεται να βγαίνει το… μέτρημα για την ελληνική οικονομία, ούτε μετά το ενισχυμένο PSI. Διεθνώς, πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και «νέας βοήθειας» αλλά και η βεβαιότητα πως από Ιούνιο έρχεται και άλλη ομοβροντία μέτρων, ενώ και τα νεότερα από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά (τουλάχιστον), όσο στην αρχή είχε εκτιμηθεί.

Δεν είναι τυχαίο, πως την ίδια στιγμή πυκνώνουν δεύτερες σκέψεις των ευρωπαίων δανειστών και επιτελών του ΔΝΤ για την ρευστότητα που διαχέεται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ στις Βρυξέλλες φέρεται να εξετάζονται σενάρια για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών.


«Τα κουκιά δεν βγαίνουν σχεδόν σε κανένα μέτωπο», μας εκμυστηρευόταν έμπειρος οικονομικός παράγοντας, ο οποίος επιφυλάσσονταν για το αν τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως θεωρούνταν πιθανότερο μέχρι πρότινος. Οι συνεχείς αναφορές των ξένων για ανάγκη πρόσθετης οικονομικής δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας, οι αμφίσημες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού (στον ιταλικό οικονομικό Τύπο), η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία, η επιφυλακτικότητα που επανέρχεται στην ιταλική οικονομία και η βιασύνη των Γερμανών να οδηγήσουν τη κατάσταση προς τα εκεί που τους βολεύει, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.


«Το τρίτο πακέτο διάσωσης είναι αναπόφευκτο» υποστηρίζει ο Χάρβιντερ Σιάν με τον αναλυτή της RBS να εκτιμά, ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» αξιολογεί ακόμη και τώρα η Standard & Poor’ s τα ελληνικά ομόλογα. «Εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα με μείωση των επιτοκίων των δανείων ή επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων» εκτιμά η JP Morgan, ενώ και ο Αλεξ Τζόνσον (του επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees) βλέπει περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο μίας νέας στήριξης.


Δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος οικονομικά για να προεξοφλήσει, πως ανάλογες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις θα πυκνώσουν. Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιείται, πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα δανεισμού. Είτε άμεσο είτε έμμεσο.


«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα χρειαστούν και νέα πακέτα διάσωσης», εκτιμά ο Νηλ Κάσκαρι, επικεφαλής της Pacific Investment Management, ο οποίος θεωρεί πως «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τα αποτελέσματα από τα μέτρα λιτότητας που έχει υποσχεθεί».


Αφήνουμε για τελευταία την πρόβλεψη του «γκουρού» Άντριου Μπόσομγουορθ πως με το πρώτο «κούρεμα» τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί. Δεν είναι τυχαίο, πως ο κορυφαίος μάνατζερ της Pimco θεωρεί μη ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και διαβεβαιώνει πως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ομολόγων διεθνώς δεν αγοράζει τίτλους.


Εν κατακλείδι η έκθεση της Morgan Stanley βάσει της οποίας ο ένας στους δύο επενδυτές χαρακτηρίζει πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ σε βάθος τριετίας δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα. Βέβαια όλα αυτά είναι σε γνώση (προφανώς) και του Λουκά Παπαδήμου και (κυρίως) των ξένων (δανειστών, οικονομολόγων, επενδυτών κ.α.) κάτι που αποτυπώνεται στο απερχόμενο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.


Joffrey Postman
moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: