Στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα ανακοινωθεί τελικά η λύση-πακέτο για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, στην οποία θα συμπεριληφθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, για την οποία υπάρχει πολιτική απόφαση. Αυτό αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη.
Ειδικά για την επιμήκυνση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραπέμπεται στη λύση-πακέτο και δεν προωθείται τώρα, διότι υπάρχουν χώρες όπου δεν μπορεί να εγκριθεί από τα Κοινοβούλιά τους. Αναφορικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι είναι σε καλό δρόμο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και έκανε γνωστό ότι αύριο θα εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε συμφωνία τόσο για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ όσο και για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα επιταχυνθούν. Τόνισε, όμως, ότι ένα νομικό κείμενο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε ότι ένα έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξεπεραστούν οι διχογνωμίες. Στην ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να ηρεμήσουν πλήρως οι αγορές, απαιτούνται προσεκτικά βήματα.
Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θεωρείται, λοιπόν, ορόσημο για την οριστικοποίηση των πτυχών του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα αντικαταστήσει, από τα μέσα του 2013, τον σημερινό μηχανισμό, που αποφασίστηκε τον Μάιο του 2010.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά τις χθεσινές συζητήσεις, οι κοινοτικοί ιθύνοντες προσανατολίζονται πλέον σε μια λύση-πακέτο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους πόρους του μελλοντικού αλλά και του σημερινού μηχανισμού, το πεδίο δράσης του, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Οι χθεσινές συζητήσεις απέδειξαν, πάντως, ότι σε αυτήν τη φάση η Ευρωζώνη παραμένει διχασμένη τόσο ως προς την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης όσο και ως προς την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθούν οι εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις.
Η Κομισιόν, μέσω των κυρίων Μπαρόζο και Ρεν, επιμένει σε αύξηση των πόρων του μηχανισμού και σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Αντίθετη άποψη έχει η Γερμανία, η οποία τονίζει ότι η λύση δεν επείγει.
Ευρωομόλογο
Εκδοση την επόμενη εβδομάδα
Στην έκδοση του πρώτου ευρωομολόγου προχωρεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το EFSF όρισε τρεις αναδόχους, τη Citi, την HSBC και τη Societe Generale (SGCIB), για την έκδοση πενταετούς ομολόγου αναφοράς. Η έκδοση προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, ο όγκος της έκδοσης θα είναι μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ. Το EFSF προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές συνολικά έως 26,5 δισ. ευρώ τη διετία. Ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου του EFSF θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις αγορές ομολόγων και θα προστατεύσει το ευρώ.
Ανταλλαγή «πυρών» Μπαρόζο με Βερολίνο
Κόντρες για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας
Συνεχίστηκε και χθες η ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Βερολίνου για το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ο πρόεδρος Τρισέ επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αύξησής τους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «περιπλέκει την κατάσταση» με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ταμείου. Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητηθεί η αύξηση της βοήθειας προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, αν και δεν απέκλεισε μία συζήτηση σε «μεσοπρόθεσμο επίπεδο».
Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «η αίσθηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι ότι αυτό το Ταμείο πρέπει να αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».
«Αναγκαία» χαρακτήρισε εξάλλου την αντικατάσταση και ενίσχυση του Ταμείου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία μία πρώτη συμφωνία σχετικά με τη μορφή που θα πάρει, θα επιτευχθεί έως τον Μάρτιο. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζεται μία λύση σφαιρική και ένα πλήρες πακέτο.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο μπορεί να δανειστεί θεωρητικά από τις αγορές ποσά έως 440 δισ. ευρώ -με βάση εγγυήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης- ενώ το ανώτατο ποσό των πόρων του φτάνει -μαζί με τα κονδύλια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τα 750 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, επειδή το Ταμείο θέλει να έχει την καλύτερη πιστοληπτική βαθμολογία (ΑΑΑ) για να χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές το ισόποσο των εγγυήσεων των 440 δισ. ευρώ, αλλά ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, το οποίο εκτιμάται στα 250 δισ., σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε.
Βαγγέλης Δεμίρης
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου