«Βιενέζικη συνταγή» για τη διάσωση
Κι ήταν ο ίδιος ο Όλι Ρεν που, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg, έκανε λόγο για ένα σχέδιο κατά τα πρότυπα της περιβόητης “Πρωτοβουλίας της Βιέννης”, που στόχο θα έχει να πείσει τους κατόχους των ομολόγων -άρα πιστωτές της χώρας μας- να διακρατήσουν εθελοντικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία λήγουν στην επόμενη τριετία 2012-2013-2014, δίνοντάς τους κίνητρα, αλλά και ... αντικίνητρα για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.
Χαρακτηριστικά, το Bloomberg κάνει λόγο για “γλυκαντικά” που προσφέρονται στους πιστωτές, για ένα είδος “εθελοντικού αναπρογραμματισμού” των ομολόγων που ωριμάζουν, ώστε και να επιτευχθεί η επίλυση του προβλήματος άμεσης ρευστότητας της Ελλάδας και να μην δημιουργηθεί ένα ντόμινο «effect», με τους οίκους αξιολόγησης να βρίσκουν πάτημα για να χαρακτηρίσουν την διαδικασία αυτή ως χρεοκοπία και να υποβαθμίσουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του... Μνημονίου.
Τα κίνητρα που θα δοθούν στους πιστωτές περιλαμβάνουν το να τους προσφερθεί προνομιακό καθεστώς, ήτοι προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ομολόγων στη -νέα- λύση τους, υψηλότερο κουπόνι, ενώ ως αντικίνητρο η ακύρωση των “παλαιών” ελληνικών ομολόγων για χρήση τους ως collateral (εγγυήσεις), δηλαδή στην ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες από Γερμανία, Βέλγιο και Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, εκεί όπου ουσιαστικά θα αποφασισθεί σήμερα και αύριο η τύχη του ελληνικού χρέους, έκαναν λόγο για την τελική ... μεταστροφή της Γερμανίας στο θέμα της χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά υπό όρους.
Συγκεκριμένα, όπως γράφουν και οι εφημερίδες Le Monde και L' Echo, η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εγκρίνει νέα μέτρα για την Ελλάδα και νέα βοήθεια, υπό τον όρο ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν και οι ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλοι όροι έγκεινται στην δέσμευση της Ελλάδας να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση -με χρονοδιάγραμμα και εκτιμώμενα έσοδα- του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Προς στιγμήν μάλιστα κυκλοφόρησαν σενάρια πως η Γερμανία θα αρνείτο να συμμετάσχει ακόμα και στην περιβόητη πέμπτη δόση του δανείου, εάν το ΔΝΤ δεν συνεισέφερε το ποσοστό του, αλλά όπως μεταδίδει το Dow Jones Germany, τελικώς η πληροφόρηση που έχει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κάνει λόγο για κανονική συμμετοχή του Ταμείου στις δόσεις που θα καταβάλλονται προς την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του κυρίου Σόιμπλε μάλιστα τονίζει ότι όλα θα γίνουν γνωστά ως την Παρασκευή το βράδυ, οπότε αναμένεται και η έκθεση για την πρόοδο του προγράμματος στήριξης από την Τρόικα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου