Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πρόοδος για "Λισαβόνα" ασυμφωνία για το Κλίμα


"Οι ηγέτες συμφώνησαν στη ρήτρα εξαίρεσης των Τσέχων. Όλοι οι ηγέτες χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν", δήλωσε σουηδός διπλωμάτης. "Το κείμενο (που ζητούσε ο τσέχος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους) εγκρίθηκε ακριβώς όπως είχε προταθεί από τη Σουηδία", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης, Ρόμαν Πρόροκ.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας απαιτούσε την εξαίρεση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή των περιουσιών των Σουδιτών Γερμανών, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας ήρθη", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόσο. "Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον τσέχο πρόεδρο, Βάσλαβ Κλάους, να υπογράψει το κείμενο.


"Φτωχά" τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας, για το Κλίμα

Στο μεταξύ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πρώτη ημέρα της Συνόδου των Βρυξελλών για το ύψος του κονδυλίου, το οποίο θα δοθεί στις φτωχές χώρες (για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και για την καταπολέμησή τους), στο πλαίσιο μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ και προεδρεύων της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, Φ. Ράινφελντ ενημέρωσε ότι "δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία". "Δεν το επιλύσαμε. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι" δήλωσε ο Ράινφλελντ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πάντως "σίγουρος ότι θα βρεθεί κοινή γραμμή" κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου.

Κάλεσε δε τους ηγέτες των χωρών - μελών να επιτύχουν μία συμφωνία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ώστε η Ε.Ε. να διατηρηθεί στην "πρώτη γραμμή" της διεθνούς προσπάθειας για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, που θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες η υποψηφιότητα Μπλερ

Σημειώνεται ότι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, δημιουργείται μία νέα θεσμική θέση στην Ε.Ε. αυτή του Προέδρου της. Η "υποψηφιότητα" Μπλερ για τη θέση αυτή, μονοπώλησε τις συζητήσεις και τις δηλώσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Περισσότερα
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: