Επίσης, τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου του 2009, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως προς τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι αυτά τα μέτρα στόχευαν κατά βάση στην πλευρά των εσόδων και ήσαν κυρίως μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.
Η αρχική εκτίμηση για τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η υλοποίησή τους θα αποφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 2,3 δισ. ευρώ ή λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009 εμφανίζεται "κατάρρευση" εσόδων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζεται υπέρβαση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι κατά 16 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει σε τρεις λόγους τις συγκεκριμένες αποκλείσεις: στις επιπτώσεις της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα. Στην πολιτική αστάθεια κατά την περίοδο στην οποία η οικονομική πολιτική θα όφειλε να εστιάσει στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση των εσόδων και υπερβάσεις στις δαπάνες. Τέλος, στην απουσία από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία διαφόρων υποχρεώσεων σε προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου