Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Πάλευα μόνος και το πολιτικό σύστημα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου...»

Ο Παπανδρέου «αποφάσισε» εκλογή προέδρου τον Μάρτιο



http://img.protothema.gr/35D40E62CC8F539097D787EC3F0F6248.jpg

Την πολιτική που ακολούθησε επί δύο χρόνια ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασής του να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα πρότεινε εκλογή της νέας ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές: «Με εκτίμηση για εκλογές στο τέλος Απριλίου η εκλογή του νέου αρχηγού μπορεί να γίνει τον Μάρτιο. Προετοιμάζουμε προγραμματική συνδιάσκεψη πριν τις εκλογές και τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθνικά επιζήμιο. Δεν προτίθεμαι να συναινέσω σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Να μιλήσουν όλοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δε διανοούμαι να μπουν μπροστά από το εθνικό συμφέρον ιδιοτέλειες και προσωπικές φιλοδοξίες. Αν εγκαταλείψουμε τις αρχές για τις καρέκλες το κίνημα θα είναι πουκάμισο αδειανό».

"Πολλοί περιμένουν να μιλήσω για την επόμενη μέρα στο κόμμα μας" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας: "Αλλά επόμενη μέρα για το κόμμα δεν υπάρχει χωρίς επόμενη μέρα για τη χώρα. Αυτό είναι το μείζον και κανείς δε μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα του από αυτό".
Τόνισε δε ότι ο ίδιος θέλει "καθαρές σχέσεις, αλλά υπάρχουν εκβιασμοί". Είπε ότι δεν έχει "προσωπική βεντέτα με κανέναν, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί για την Ελλάδα. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσει η όποια ηγεσία εκλεγεί του ΠΑΣΟΚ".

Κάνοντας αυτοκριτική, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ως κίνημα αποκοπήκαμε από την κοινωνία, στέφοντας το βλέμμα στο κράτος. Μια συντηρητική πρακτική. Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, αλλά δεν τα καταφέραμε στα καθημερινά».

Και συνέχισε: "Πολλοί με παρεξηγούν. Θεωρούν την ευγένειά μου ως αδυναμία. Αλλά έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Ναι εγώ. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες. Έχω συγκρουστεί με διάφορα συμφέροντα. Έχω δεχθει άναδρες επιθέσεις στην οικογένειά μου. Θα θυμίσω μια φράση του Ανδρέα: εδώ είμαι χτυπήστε εμένα. Αυτή τη μάχη εγώ θα τη δώσω από όπου κι αν βρίσκομαι. Όλοι πρέπει να τη δώσουμε».

Για την οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε: "Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, με ό,τι μέσα είχαμε" και πρόσθεσε: "Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν ήθελα. Ήθελα να αποφύγω τις οριζόντιες περικοπές!". Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στο μνημόνιο: "Το μνημόνιο δεν έλυσε τα προβλήματα αλλά αποφύγαμε την χρεοκοπία", είπε ο κ. Παπανδρέου. "Έχουμε διαφύγει από τον κίνδυνο; Όχι, αλλά μέχρι σήμερα η χώρα τον έχει αποφύγει" υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. "Σας παρακαλώ να βγάλετε από το μυαλό σας τις προσωπικές φιλοδοξίες και να ακούσετε έναν άνθρωπο που σε 2 χρόνια τα είδε και τα έζησε όλα", ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
"Όποια κι αν είναι η κριτική που μου ασκήθηκε έζησα πιο κοντά από τον καθένα το τι θα πει χρεοκοπία. Τι θα πει μοναξιά", επισήμανε και συνέχισε: "Να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Και με μια βολεμένη ολιγαρχία που δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Ήξερε όμως να συνομωσιολογεί και να συκοφαντεί. Δε λυπάμαι και δεν μετανιώνω. Είμαι περήφανος. Συγκρουστήκαμε με πολλά συμφέροντα. Οι βολεμένοι των προηγούμενων 10ετιών λύσαξαν. Προσπάθησαν να βάλουν τα πλοκάμια τους και μέσα στο κόμμα. Αλλά εγώ είμουν αποφασισμένος". Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να έχουμε χρεοκοπήσει από τις 19 Μαΐου του 2010. Αυτό κανείς όψιμος αντιμνημονιακός δε μπορεί να το αγνοεί. Η μάχη συνεχίζεται. Όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση απλά κοροΐδεύει τον κόσμο. Η πολιτική μας ήταν ο μόνος δρόμος. Είναι αδιανόητο εμείς να εμφανίζουμε πολιτικό πρόβλημα την ώρα που άλλοι σύρονται στις επιλογές μας. Αυτό θα το πληρώσουμε. Όποιος και να κυβερνήσει την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει. Ότι άλλο κι αν λέει κοροΐδεύει τον κόσμο. Με οριζόντια και δύσκολα μέτρα κρατηθήκαμε στη ζωή, αλλά είναι οι δομικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε καλύτερα. Η εφαρμογή είναι η λέξη κλειδί. Τελείωσαν πλέον τα φθηνά δανεικά. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην παραγωγή».

Επέμεινε δε στη θέση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Θα ήταν λυτρωτικό για τον ελληνικό λαό. Δεξιά και αριστερή αντιπολίτευση φοβήθηκαν. Αλλά σήμερα αυτή η πρόταση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».


Επίθεση στη ΝΔ
"Η ΝΔ μας πέταξε την καυτή πατάτα. Κρύβοντας τα πραγματικά στοιχεία. Και τώρα λέει πως το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον ελληνικό λαό" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας: "Εμείς αποτρέψαμε τη χρεοκοπία, ενώ οι προηγούμενοι έδειξαν πλάτη. Βάλαμε την Ελλάδα πάνω από το προσωπικό και κομματικό συμφέρον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: