Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μέτρο πίεσης προς τους πιστωτές το «κόλλημα» στις διαπραγματεύσεις ;

Το IIF μιλάει για «επανεξέταση της εθελοντικής διαδικασίας»



http://img.protothema.gr/EF2B568CB50A05FF3EB99A18CD1D81CF.jpg

Ως μέτρο πίεσης προκειμένου οι ξένες κεντρικές τράπεζες να ενταχθούν στην διαδικασία κουρέματος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους αλλά και να αυξηθεί το επιτόκιο που προσφέρει η Ελλάδα ερμηνεύεται από ελληνικές τραπεζικές πηγές η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου περί προσωρινής διακοπής των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στο «Θέμα» ότι «έχουμε διακοπή των συνομιλιών για 5 ημέρες και όχι κατάρρευση τους» εν τούτοις είναι σαφές ότι γύρω από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παίζεται ένα παιχνίδι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και όλες οι πλευρές έχουν βγάλει τα περίστροφα στο τραπέζι.

Μετά την δεύτερη συνάντηση που είχαν σήμερα Παπαδημος -Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα οι δυο πλευρές αποφάσισαν να τα «ξαναπούν» την ερχόμενη Τετάρτη.

Αιφνιδιαστικά όμως από την πλευρά του το IIF δημοσιοποίησε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο «οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus θα συνεχισθούν την επόμενη εβδομάδα σημειώνοντας ότι η απαιτείται "διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος".

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του IIF διατυπώνει την ελπίδα η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση", αλλά δεν αναφέρεται σε σχετική ημερομηνία.

Όπως πληροφορείται το protothema .gr

  • H συμμετοχή των ενδιαφερόμενων είναι μικρή (απέχουν τα Hedge Funds) και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πρέπει να δεχτεί να μπει στην διαδικασία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ομόλογα αξίας κοντά στα 60 δισ. ευρώ όπως επίσης και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης . Το πρόβλημα με την ΕΚΤ είναι ότι από το καταστατικό της απαγορεύεται να υπαχθεί σε αυτή την διαδικασία. Επίσης πιέζονται να υπαχθούν και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες χωρών μελών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ομόλογα πάνω απο1 10 δισ. ευρώ .
  • Το επιτόκιο που προσφέρει η Ελλάδα είναι χαμηλό όμως προσφέρει την «έξυπνη» λύση τα νέα ομόλογα να είναι με το αγγλικό δίκαιο κάτι που ικανοποιεί βέβαια τους πιστωτές. Τραπεζικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τραπεζίτες ζητάνε υψηλό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους της τάξης του 5% άλλα σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα τους δώσει τα ελληνικά ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών!

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου η Γερμανία απαίτησε τα νέα κουπόνια των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν να είναι κάτω από το 4%. «Η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%,» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Σε κάθε περίπτωση εάν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να κηρύξει το γεγονός πιστωτικό (credit event) τότε θα σημάνει την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «Συνεχίστηκαν σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης. Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: