Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

“Πόρτα” από Βέλγους και Σλοβάκους στην ελληνική οικονομία

Μπαράζ διεργασιών για το νέο πακέτο των 65 δισ. ευρώ


http://img.protothema.gr/921157BFD5A5EE8C1110788FD7FA8311.jpg

Η ανοικτή κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, αλλά και η συνειδητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων ιθυνόντων πως παρά τη σχεδόν εκβιαστική στάση τους (με τις γνωστές διαρροές περί μη συμμετοχής χωρών στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και περί έκπτωσης των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ) θέμα απόλυτης πολιτικής συναίνεσης στην Αθήνα δεν μπορεί να τεθεί, επισπεύδουν τις εξελίξεις γύρω από τη διευθέτηση του “ελληνικού προβλήματος”.

Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες πέρασαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο με συνεχείς διεργασίες ώστε να καταλήξουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, “ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας”, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο.

Ο λόγος για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της χώρας μας στο διάστημα 2012 – 2013, όταν και αναλαμβάνει ...δράση ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης που θεωρητικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χωρών του Μνημονίου (Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας).

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες την Τρίτη συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας, δηλαδή η ομάδα των ειδικών που θα προετοιμάζει τις προτάσεις για το Eurogroup. Και φέρεται να καταλήγει σε ένα νέο “πακέτο βοηθείας”, της τάξης των 65 δισ. ευρώ μάξιμουμ, που ουσιαστικά αποτελεί μια συμβιβαστική λύση προς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, καθώς περιλαμβάνει και την παράμετρο των ενυπόθηκων εγγυήσεων που θα ζητήσουν συγκεκριμένες χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για να συναινέσουν σε νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα, αλλά και την πρόβλεψη για λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων ειδικά για το σκέλος των εσόδων σε συνδυασμό με μια – όπως την αποκαλεί το πρακτορείο δανειζόμενο τη σχετική φράση που χρησιμοποίησαν σήμερα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times – “πρωτοφανή επίβλεψη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων από ξένους ειδικούς εμπειρογνώμονες”...

Κι ενώ οι πληροφορίες για την ατζέντα των Ευρωπαίων έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις επιφανών πολιτικών και οικονομικών στελεχών.

Πρώτη η κυρία Ιβέτα Ραντίτσοβα, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, η οποία τονίζει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, όσο απαραίτητος όμως είναι και ο τρόπος που αυτή θα γίνει ελεγχόμενα και με το μίνιμουμ των αρνητικών επιπτώσεων στις υπόλοιπες ασθενείς οικονομίες. Υπό αυτή την αίρεση, λέει η κυρία Ραντίτσοβα, μπορεί να ζητήσει η χώρα νέο πακέτο βοηθείας, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση “κανένα ποσό για το νέο δάνειο δεν θα είναι επαρκές για την Ελλάδα αν δεν αναδιαρθρώσει το χρέος της”...

Στο Βέλγιο πάντως λαμβάνουν μέτρα για να μην αντιμετωπίσουν οιοδήποτε πρόβλημα σε κάθε περίπτωση και σε κάθε δυνατή λύση του ελληνικού θέματος. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κοέν δεν αγοράζει πια κρατικό χρέος της Ελλάδας, ούτε όμως και της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Μάλιστα ψάχνει και τρόπο να “ξεφορτώσει” τα 5,3 δις ευρώ κρατικού χρέους των τριών αυτών χωρών (συν της Ισπανίας) που ακόμα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Στον αντίποδα, την πλέον “φιλική” προς την Ελλάδα δήλωση της ημέρας έκανε η κυρία Μαρία Φέκτερ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, η οποία, σε συνέντευξή της, τονίζει ότι η χώρα μας περνάει μεν μια “επώδυνη αλλά απαραίτητη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης” αλλά έχει τη στήριξη των εταίρων της που “εργάζονται για να μην επιδεινωθεί η κρίση και για την ελαχιστοποίηση της ζημίας”.

Η κυρία Φέκτερ τέλος τονίζει πως εφόσον η Αθήνα δείξει διατεθειμένη να λάβει “όσο το δυνατόν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις”, τότε και η Ευρώπη οφείλει να διασώσει τη χώρα και να “να αποτρέψει όσους κερδοσκοπούν με πιθανή χρεοκοπία της”.

Παρόμοιες και οι δηλώσεις του Αυστριακού αντικαγκελάριου, υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης, ενώ δεν επιτρέπεται καν να “γίνονται επιφανειακές προτάσεις όπως αυτή πως θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: