Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ακριβό μου τσιγάρο




Ακριβό μου τσιγάρο

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Στην ατζέντα της διήμερης συνεδρίασης (Δευτέρα και Τρίτη) των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονταν «καυτά» θέματα για το σύνολο των χωρών μελών. Οι υπουργοί είχαν να αποφασίσουν για τα μείζονα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής των περισσοτέρων χωρών της Ένωσης, έπρεπε να βρουν φόρμουλες, ημερομηνίες, παρατάσεις και διορίες, συμβιβασμούς και τρόπους να «τραβήξουν το αυτί» των ... μαύρων προβάτων όπως η Ελλάδα για παράδειγμα.

Μέσα σε όλα αυτά τα «σπουδαία» όμως πρόλαβαν να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το «επάρατο» κάπνισμα! Και στη λογική του «τερπνού πλην ωφέλιμου», είπαν να γεμίσουν και τα κοινοτικά ταμεία ...

Έτσι, αποφάσισαν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού σε ποσοστό έως και 40%, αρχής γενομένης πάντως από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Μια απόφαση που φρόντισαν να την αιτιολογήσουν με βάση το γενικότερο «πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, από το 2014 ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα θα αυξηθεί στα 90 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ή αλλιώς σε ποσοστό 60% της λιανικής τιμής πώλησης, έναντι 64 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και 57% της τιμής πώλησης που ισχύει σήμερα.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: