Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Για προσωποποίηση ευθυνών αναφορικά με τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έδινε η χώρα μας στην Eurostat έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναμένεται στην Αθήνα, στις 16-18 Νοεμβρίου, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Eurostat προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο, σημειώνοντας ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.


Προσωποποίηση ευθυνών

Με την υπόμνηση ότι τέθηκε από ευρωπαίους ομολόγους του το ζήτημα της προσωποποίησης των ευθυνών για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αναμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων, το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

"Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα" πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin, είπε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος "για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη".

Διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα και σημείωσε ότι στις 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο Συμβούλιο EcoFin που θα συνέλθει το Φεβρουάριο, θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός, δήλωσε ότι "δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία". Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Για το φορολογικό

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο "πόθεν έσχες" και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες "να μην ξεχνούν και την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Για το ασφαλιστικό

"Ισχύει απολύτως το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του EcoFin ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο και να καλύπτει απολύτως τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Όσον αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός πάντως είπε ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: