Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

«Προϋπολογισμός καθαρών λογαριασμών»

Για «προϋπολογισμό καθαρών λογαριασμών», ο οποίος βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και όχι σε στοιχεία που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Τόνισε ακόμη ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση καταρτίστηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση και να βάλει τη χώρα και τους πολίτες σε μια νέα τροχιά ελπίδας και ανάπτυξης. Δεν είναι, σημείωσε, ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος για να χωρέσει με αμυντικό τρόπο στους περιορισμούς της κρίσης.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει δυναμικά στο δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος των εκατό ημερών και κάθε εβδομάδα θα υπάρχει και μία σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τη διαφάνεια και ένα καλύτερο κράτος.

Αύριο, όπως ανέφερε, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και αξιοκρατία των προσλήψεων στο κράτος και παράλληλα ετοιμάζονται τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα.

Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της αγοράς, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία να κινηθεί και πάλι.

Όλα αυτά, υπογράμμισε, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής παρά την οικτρή, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία

Η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ως στόχο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρότι το διάστημα είναι πολύ μικρό ο απολογισμός του έργου είναι θετικός, καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθημερινά και άμεσα σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν στον πολίτη, παρά τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές της δυνατότητες.

Τόνισε δε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

- ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο

- ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

- μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

- κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

- ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)

- πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων

- κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων

- έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- εκλογικός νόμος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες και συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση την οποία η νέα κυβέρνηση παρέλαβε, υπογράμμισε ότι ακόμα και η οικονομία είναι θύμα του τρόπου οργάνωσης της πολιτείας.

Οι «εχθροί μας», πρόσθεσε, είναι η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανισότητες, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

Δίνουμε μάχη για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι άρχισε η μεγάλη ανατροπή στη δομή του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για ανακατανομή αρμοδιοτήτων, αλλά για μια ριζική αλλαγή, η οποία θα αποτελέσει το πρόπλασμα του μελλοντικού κράτους και αυτό, όπως είπε, είναι μια μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. Θέλουμε, επεσήμανε, ένα κράτος ορθολογικό και αποτελεσματικό που θα υπηρετεί τους Έλληνες.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει και όσες θα ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι αλλάζουμε τον τρόπο και το ήθος της διακυβέρνησης στη χώρα με τέτοιο τρόπο, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοήσει στο μέλλον.

Χαρακτήρισε μάλιστα μονόδρομο αυτές τις αλλαγές και προϋπόθεση για όσα θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μόνο η αρχή και υπενθύμισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση είναι να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντά καθημερινά η κυβέρνηση, αλλά απευθύνοντας συστάσεις προς τους υπουργούς σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει τα προβλήματα και δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε μόνο τα προβλήματα αλλά να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η πρώτη σκέψη μας είναι πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη.

Ήρθαμε, ανέφερε, για να αλλάξουμε αυτά που ο κόσμος λέει ότι δεν αλλάζουν, δηλαδή οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές.

Πρόσθεσε τέλος ότι το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και συντονισμένα σε αντίθεση με το παρελθόν όπου στις συνεδριάσεις του δίνονταν εντολές ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, εντολές τις οποίες χαρακτήρισε «αστείες προτροπές».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: