Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Σημαντική πολιτική δυναμική, ικανή να οδηγήσει στην εκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, δημιουργεί η κίνηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του τέως υπουργού Υγείας στο πλευρό του κ. Αντ. Σαμαρά, σε συνδυασμό με την κοινή διακήρυξη αρχών και θέσεων που υπέγραψαν οι δύο πολιτικοί, ανατρέπει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ. Οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος, έχοντας δημιουργήσει πλέον ένα κοινό μέτωπο, θα...
λειτουργήσουν ως δίδυμο απέναντι στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Θα επιδιώξουν -ίσως και με κοινές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- να προσελκύσουν μέλη της ΝΔ που προέρχονται απ όλο το φάσμα της Κεντροδεξιάς, διευρύνοντας ουσιαστικά την απήχησή τους στο εσωκομματικό πεδίο.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινή εμφάνιση που πραγματοποίησαν χθες μιλούσαν διαρκώς για την προοπτική μιας ισχυρής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμαχία των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου είχε «κλειδώσει» από το προηγούμενο Σάββατο και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο γραφείο του τέως υπουργού Υγείας.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη και το θέμα της κοινής διακήρυξης και συμφωνήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος να κάνει τη δήλωση προσχώρησης στο «στρατόπεδο Σαμαρά» σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος.
Η αρχική απόφαση του τέως υπουργού Υγείας ήταν αυτό να γίνει προς τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο αναγκάστηκε να επισπεύσει κατά 48 ώρες την ανακοίνωση προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές και χαθεί το πλεονέκτημα του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Το απόγευμα της Δευτέρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Σαμαρά και εκείνη τη στιγμή συμφωνήθηκαν και τα κείμενα των δηλώσεων που θα έκαναν οι δύο άνδρες και συνολικά ο τρόπος της παρουσίασης της απόφασης Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς δεν προέβαλε καμία αντίρρηση και η ανακοίνωση έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι κ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς εμφανίστηκαν μαζί και ο τέως υπουργός Υγείας πήρε πρώτος τον λόγο προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του. «Πιστεύω» -είπε χαρακτηριστικά- «ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή.
Οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα. Οδηγεί σε παράταξη θεσμών και αρχών. Οδηγεί σε μια πορεία πιο μαχητική, πιο εμπνευσμένη. Με ανοιχτό το κόμμα. Με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του. Με πιο γνήσιες και ρεαλιστικές απόψεις, για την κοινωνία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα.
Για τον ίδιο τον άνθρωπο». «Για τους λόγους αυτούς στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Στηρίζω την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Θα αγωνιστούμε μαζί για την αναγέννηση της παράταξης, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσει και πάλι πολιτικά και ιδεολογικά, ως η αυριανή αξιόπιστη πρόταση εξουσίας για τη Νέα Ελλάδα», κατέληξε.
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον τέως υπουργό για τη στήριξή του, πρόσθεσε: «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εγγυάται ακόμα περισσότερο την αμφίπλευρη διεύρυνση.
Αλλωστε εμείς δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε «κατηγορίες». Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και με τη δύναμη των ιδεών μας μπορούμε να κερδίσουμε απ όλες τις πλευρές. Ετσι η ενότητά μας θα γίνει ακτινοβολία πέρα από τα όρια της παράταξής μας. Και το Συνέδριο θέσεων και αρχών που θα γίνει έως το Πάσχα θα μετατρέψει την ακτινοβολία των ιδεών σε πολιτική δύναμη».
«Μαζί με τον Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί με τον Δημήτρη θα προχωρήσουμε από δω και μπρος για να κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη και μεγαλύτερη», συμπλήρωσε.
«Μέχρι τώρα» -κατέληξε- «είχα επιλέξει για την υποψηφιότητά μου τον συμβολισμό της ελπίδας. Τώρα μαζί συμβολίζουμε τη βεβαιότητα της ενότητας και της νίκης. Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δώσουμε ελπίδα, θα κατοχυρώσουμε πλήρως την ενότητα και θα φέρουμε τη νίκη».
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Αστικό κόμμα χωρίς νεποτισμό και προσωπικούς μηχανισμούς
Στην υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων για το μέλλον και τη διακυβέρνηση της ΝΔ προχώρησαν οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος. Το κείμενο αυτό αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα της πολιτικής συμφωνίας των δύο ανδρών, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.
Τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης έχουν ως εξής:
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ: Για την εξασφάλιση της ενότητας της παράταξης και της εσωτερικής συνοχής της, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρνητική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και να δημιουργηθεί στους πολίτες που μας στηρίζουν και στον κόσμο γενικότερα αίσθημα αισιοδοξίας, προοπτικής, ταχύτατης και δυναμικής ανάκαμψης.
ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ: Την ανάδειξη ενδυναμωμένης της ιδεολογίας της παράταξης και της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με βάση την ιδρυτική πράξη του κόμματός μας το 1974, όπως αυτές διαμορφώνονται στα νέα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή δεδομένα, με γνώμονα τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς.
ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ: Τη δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού κόμματος αρχών, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης. Με άλλα λόγια, ανοιχτό κόμμα.
Την κοινή πεποίθησή μας ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πρόσκεινται στην ιδεολογία και στις αρχές της παράταξης. Για τον λόγο αυτό θα αποκαταστήσουμε από την επομένη της εκλογής πλήρη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις της παράταξης, που θα οδηγήσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση της χώρας.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ: Αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010 θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο:
α. Θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές
β. Θα διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος: για τον νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια στην πολιτική και στο πολιτικό χρήμα, τη διεύρυνση της παράταξης ώστε να επαναπατριστούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στράφηκαν είτε προς την ακροδεξιά είτε προς την Κεντροαριστερά.
γ. Θα διαμορφώσει επίσης τις θέσεις που αφορούν: τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, τα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας, τα κοινωνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: