Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος Ζεστό χρήμα 3,5 δισ. ευρώ «επέστρεψε» στις τράπεζες

 

Επιστροφή των καταθετών στα γκισέ των τραπεζών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το Δημόσιο αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου, αγγίζοντας τα 161,95 δισ. από 158,8 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου.
 
Συγκεκριμένα στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η εισροή των καταθέσεων άγγιξε τα 3,3 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό τους απόθεμα έφθασε τα 153,9 δισ. ευρώ από τα 150,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
 
Πάντως η συγκεκριμένη αύξηση των καταθέσεων δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καθώς από την αρχή του 2010 η εκροή των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ.

To ισχυρότερο πλήγμα το τραπεζικό σύστημα το δέχθηκε κατά την περίοδο Μαίου -Ιουνίου 2012 όταν η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχαν  ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τις τράπεζες περίπου 18 δις. καταθέσεις που αναζήτησαν ασφαλέστερους προορισμούς.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επιδρώντας θετικά στο οικονομικό κλίμα.

Όπως αναφέρει και πρόσφατη μελέτη της Αlpha Bank κάθε φορά που υπάρχει και μικρή έστω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο –Αύγουστο 2011 μετά τις αποφάσεις για την Ελλάδα της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν η αβεβαιότητα που επικρατούσε μετριάστηκε με την καταβολή (με καθυστέρηση 3 μηνών) της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις. αλλά και τον φετινό Μάρτιο -Απρίλιο μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών  της ανακεφαλαιοποίησης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: