Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά

nooz.gr
Με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία της χώρας ξεκινά σ΄ημερα Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 15.500 σχολεία με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς.

Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

«Τα κενά που υπάρχουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Θα συμπληρωθούν μέσα στη βδομάδα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τη Σιβιτανίδειο Σχολή και παρέστη στον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους. Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση - που είναι δύναμη ζωής - αρχές και αξίες, που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά ξεκινάμε με θετικούς οιωνούς και κάνω μια πρόσκληση προς όλους - στην πολιτεία, στους εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς: να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ελλείψεις στα σχολεία ανέφερε: Έδωσα πλήρη εικόνα την Πέμπτη, τι συμβαίνει σε όλα τα σχολεία. Θέλω να τονίσω ότι τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645 χωρίς όμως ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν τμήματα με περισσότερα από τριάντα παιδιά.

Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: Πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: