Τελεσίγραφο από την οικονομική τρόικα για το Ασφαλιστικό και επίσπευση των αλλαγών ώστε να εφαρμοστούν το 2015 και όχι το 2018. Αύριο Τετάρτη αναμένονται στην Αθήνα οι ελεγκτές Ευρωπαϊκή Ένωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έως την Παρασκευή θα παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα ασκηθούν πιέσεις προς τους ελεγκτές, για "εκπτώσεις" στα ζητούμενα τους.
Mε επιστολή προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Α. Λοβέρδο προτείνουν:
- Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.
- Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).
- Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.
- Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.
- Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.
- Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επί τάπητος και οι αλλαγές στο εργασιακό με αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4% και περικοπή των αποζημιώσεων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι "το νέο ασφαλιστικό προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μόνο τρία ταμεία", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορούμε να κόψουμε κάτι περισσότερο, αφού κόψαμε τη 13η και 14η σύνταξη".
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων. Αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.
Αντιδράσεις
"Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα. Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;" δήλωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Βρούτσης.
"Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει τέλος στη λογική αυτής της πολιτικής του μηχανισμού ΔΝΤ- ΕΕ. Υπάρχει όμως ο δρόμος της κοινωνικής αντίστασης και της ανατροπής αυτών των μέτρων που χρεοκοπούν την κοινωνία" αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου