Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

«Καταστροφή» η μετεκλογική επικράτηση αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων, λέει η Α.Διαμαντοπούλου

Συνέντευξη στην FAZ


H υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία
H υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς αναφέρει η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται θετικά στο θέμα της παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη μετεκλογική επικράτηση κομμάτων που θα τερμάτιζαν τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι το 2013 θα μπορούσαν να φανούν κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε να ζήσει τόσα χρόνια ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνει ότι οι τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη είναι ο αγροτικός τομέας, η ενέργεια, ο τουρισμός και η έρευνα.

Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξασφαλισθούν σημαντικές επενδύσεις.

«Εκτιμούμε ότι από την ΕΕ θα μπορέσουμε να λάβουμε συνολική βοήθεια 16 δισ. ευρώ εντός των τριών επόμενων ετών» εξηγεί η υπουργός.

Αρνείται ωστόσο τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι κατά 30%-50% υψηλότεροι από ό,τι θα έπρεπε και τονίζει τις μειώσεις που έχουν γίνει, κατά 30% στον δημόσιο και κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τις απολύσεις υπαλλήλων και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Μύθο» χαρακτηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται από το εξωτερικό για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Διευκρινίζει δε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παροχή τεχνικής βοήθειας -όπως συμβαίνει με την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ- και στον διορισμό επιτρόπου λιτότητας, όπως είχε χαρακτηριστεί.

«Αυτό έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εθνική υπερηφάνεια», τονίζει.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Κάρολου Παπούλια στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι αν και η ίδια συμφωνεί με την ουσία της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε (κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών), θεωρεί «αντιπαραγωγικό» να λέγεται κάτι τέτοιο από το εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ως αξιωματικού των Ναζί, η οποία προβλήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ, η υπουργός επισημαίνει ότι οι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι ελληνικά και οφείλονται στην πολιτική και οικονομική κακοδιαχείριση πολλών ετών, προσθέτοντας πως «και αυτά όμως που γράφονται στις γερμανικές εφημερίδες και στα περιοδικά έχουν προσβάλει τον κόσμο».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: