Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο...


Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο: Σπάει ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες

Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών αφήνοντας πίσω δεκαετίες αντιπαλοτήτων και εχθρικού κλίματος, οδεύοντας ολοταχώς προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. 

Ο...
Αμερικανός πρόεδρος, κατά την πρώτη επίσκεψη ηγέτη των ΗΠΑ εδώ και 88 χρόνια, εκτιμά πως «μία αλλαγή πρόκειται να συμβεί» στην Κούβα επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, «το κατανοεί».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων, ο Ομπάμα μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσε ότι η αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά επισήμανε πως «παρά τις σημαντικές διαφορές μας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες στην Κούβα, νιώθουμε ότι η επίσκεψη θα μεγιστοποιήσει την δυνατότητα να γίνουν περισσότερες αλλαγές».

Από την άλλη, αποκάλυψε πως η εταιρία Google συμφώνησε για να αναβαθμιστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο της χώρας.

Αφού εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία της Επανάστασης και αφού υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μέγαρο της Επανάστασης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας όπου μετά την ιστορική χειραψία ξεκίνησε η συνομιλία τους. 

Με την ολοκλήρωση των επαφών τους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή ομιλία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν ο πρόεδρος της Κούβας θα δεχθεί ερωτήματα δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: