Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ποιες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και πόσο...


Ποιες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και πόσο

Η θετική δήλωση του ΔΝΤ που απέσπασε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, μπορεί να επιβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά, και αναμένεται στις αρχές Απριλίου το θέμα να κλείσει (περί τα μέσα του επόμενου μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας) ωστόσο το μεγάλο θέμα που έχει μείνει ανοιχτό αφορά στο ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Και...
αυτό γιατί το ΔΝΤ τα έχει "στυλώσει" στο θέμα της αύξησης των εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) από το οποίο εξαρτάται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό το "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως η πλευρά των Ευρωπαίων άφησε ανοιχτό «παράθυρο» στο ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, περίπου κατά 1 μονάδα και το θέμα είναι να πειστεί και το ΔΝΤ.

Όπως είναι γνωστό το κουαρτέτο αξιώνει η αύξηση των εισφορών να συνδυαστεί με σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι περικοπές αναμένεται να αγγίξουν μια σημαντική κατηγορία συνταξιούχων που «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στην επικουρική, συχνά αναντίστοιχα με τις εισφορές που είχαν καταβάλλει.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι: συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων, μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που έφυγαν μετά το 2005, εμπορουπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, Δήμους, ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι στο τ. ΤΕΑΥΝΤΠ πλήρωναν εισφορές της τάξης του 8% και έφυγαν με αναπλήρωση μισθού της τάξης του 45%. Αντίστοιχα, τραπεζουπάλληλοι πλήρωναν εισφορές μέχρι 9% και έφυγαν με επικουρικές που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 40-50%.

Μειώσεις αλλά μάλλον μικρότερες θα πρέπει να περιμένουν πρώην υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), ασφαλιστικών Ταμείων (ΤΕΑΠΟΚΑ), ΔΕΚΟ, όπως επίσης και οι μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2005. Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης στο ΤΕΑΥΕΚ ήταν κοντά στο 32%, στο ΤΕΑΠΟΚΑ και στις ΔΕΚΟ μέχρι 30% και μέχρι 30% στο ΕΤΕΑΜ.

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία διαπραγμάτευση πρίν την αποχώρηση του κουαρτέτου το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσε ότι θα διασωθούν οι χαμηλές επικουρικές συντάξεις μέχρι 150 ευρώ και από εκεί και πάνω θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις (6% έως 10% μέχρι τα 220 ευρώ). Ωστόσο το "ψαλίδι" στις υψηλές επικουρικές μπορεί να φτάσει και το 40%! Όλα αυτά πλάντα με την προϋπόθεση να συμφωνηθεί αύξηση των εισφορών κοντά στη 1 μονάδα.

Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: