Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μερική αμοιβαιότητα των χρεών στην Ευρωζώνη προτείνει ο Ζακ Ντελόρ

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού»

Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς «λείπει το ευρωπαϊκό όραμα», λέει ο Ντελόρ
Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς «λείπει το ευρωπαϊκό όραμα», λέει ο Ντελόρ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι
Στο χείλος του γκρεμού βλέπει την Ευρωζώνη ο Ζακ Ντέλορ, εμβληματική φιγούρα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που σημειώνει πως όταν η Ευρώπη υπόσχεται ανέφικτες θεσμικές εξελίξεις «βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό της» και προτείνει μία μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Σε συνέντευξή του στο L'Express που δημοσιεύεται την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στα λάθη του παρελθόντος και τους κινδύνους του σήμερα: Τα οικονομικά μοντέλα των κρατών της ΕΕ, υποστηρίζει, είναι σήμερα πολύ διαφορετικά ώστε να πιστεύουμε σε πραγματικές θεσμικές αλλαγές, λέγοντας επίσης πως «και η πρόταση θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δεν έχει νόημα».

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, υποστηρίζει ο Ζακ Ντελόρ, «είναι να προχωρήσουμε σε μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών, μέσω, για παράδειγμα, της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης, το οποίο θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί και να στηρίζει όλα τα κράτη και πρωτίστως όσα πλήττονται σοβαρά από την κρίση».

Στο ερώτημα για ποιό λόγο η Ευρώπη έφθασε σε αυτήν την κρίση, ο Ζακ Ντελόρ απαντά λέγοντας πως η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε χωρίς να ακολουθήσει ο οικονομικός συντονισμός.

«Το 1997 είχα προτείνει στους ηγέτες μας ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Είχα φροντίσει να μην το αποκαλέσουμε οικονομική διακυβέρνηση, για να μην θιγούν οι Γερμανοί φίλοι μας. Η έκκλησή μου, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από την τότε γαλλική κυβέρνηση» λέει, τονίζοντας πως «εκεί ακριβώς εντοπίζεται ο σπασμένος κρίκος της αλυσίδας, στην έλλειψη συνεργασίας».

«Σήμερα», συνεχίζει, «το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης, που συμμερίζονταν οι Γερμανοί ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, o Σμιτ ή ο Κολ, απουσιάζει από την αντίληψη της Ανγκελα Μέρκελ. Έτσι, φάνηκε να διστάζει, καθώς επηρεάζεται εξαιρετικά από την παραμικρή μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης».

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, σχολιάζει ο κ. Ντελόρ, «προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να δει το Βερολίνο να εγκαταλείπει το σκάφος».

Όσον αφορά δε την κακοφωνία δηλώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει ενδεικτικά στο πρόσφατο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα: «Στις 21 Ιουλίου οι ηγέτες των "17" της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια, ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το φθινόπωρο, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν. Στο μεταξύ, οι επενδυτές, προφανώς, αναρωτιούνται...».

Σε ό,τι αφορά δε την ιδέα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», για το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών και επιτήρησης των δημοσιονομικών τους ανισορροπιών, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ο Ζακ Ντελόρ εκτιμά ότι πρόκειται για μια «περίπλοκη ιδέα», η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές εθνικές ιδιαιτερότητες.

«Κάθε κράτος έχει τα δικά του δυνατά και αδύναμα σημεία και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν είναι ρεαλιστικό. Η λύση έγκειται στη συνεργασία», τονίζει. «Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να θέσουμε την ΕΕ σε δύο βάσεις, στην οικονομική και τη νομισματική -και κάτι τέτοιο είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης», καταλήγει.

Χλιαρή η γαλλική υποδοχή της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί

Τα γαλλικά ΜΜΕ είδαν καλές προθέσεις αλλά όχι σημαντικές αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ενώ η αντιπολίτευση στο Παρίσι επέκρινε το Γάλλο πρόεδρο για επικοινωνιακά τεχνάσματα -και, μάλιστα, προεκλογικού χαρακτήρα.

«Μέρκελ-Σαρκοζί: Συνάντηση Κορυφής στο ελάχιστο» γράφει η Liberation, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν «καλές προθέσεις, όχι, όμως, ανακοινώσεις -σοκ που θα μπορούσαν να δαμάσουν τις αγορές ». Οι δύο ηγέτες, προσθέτει, έκαναν πολλές προτάσεις για την εναρμόνιση της ευρωζώνης και την επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, παρέπεμψαν, όμως, για το μέλλον τα ευρωομόλογα, καθώς και την ενίσχυση του ΕυρωπαϊκούΤαμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

«Παρίσι και Βερολίνο ενωμένα στη λιτότητα», γράφει η οικονομική Les Echos, υπογραμμίζοντας ότι για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, οι δύο ηγέτες ποντάρουν σε μια αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», λέει ο συντάκτης της εφημερίδας, «αλλά ιδρώτας, αίμα και δάκρυα - Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος και η Καγκελάριος έστειλαν το τελεσίδικο μήνυμα σε όσους προωθούσαν την ιδέα των ευρωομολόγων».

Για τους σοσιαλιστές και τα κόμματα της αριστεράς, η συνάντηση των Παρισίων ήταν « μια συνάντηση-κορυφής της ανικανότητας».

«Στάχτη στα μάτια για επικοινωνιακούς λόγους και πολύ απογοητευτική» την χαρακτήρισε η Μαρτίν Ομπρί, ενώ ο Φρανουά Ολάντ σχολίασε ότι «ο Σαρκοζί έκανε χθές ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, αρνούμενος την έκδοση των ευρωομολόγων».

« Αντί να πάρουν μέτρα για την προστασία των λαών, επιμένουν χωρίς φαντασία να υπακούουν στις απαιτήσεις των αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται τη συμπερίληψη στο Σύνταγμα του «χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό, που οι δύο ηγέτες θέλουν να τον γενικεύσουν και στις 17 χώρες της Ευρωζώνης, πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, αντέδρασαν έντονα στο θέμα, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό τέχνασμα» του Γάλλου προέδρου και υποσχέθηκαν ότι θα αποτελέσει αναγκαστικά ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: