Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση. Διαδηλωτές και αποκρατικοποιήσεις απειλούν τη συνοχή της


newpost.gr
Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση. Διαδηλωτές και αποκρατικοποιήσεις απειλούν τη συνοχή της
Επίσημη πρώτη για την κυβέρνηση, αύριο, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος για δύο λόγους: πρώτον, για τις χαμηλές επιδόσεις των υπουργών του και, δεύτερον, για την κοινωνική ένταση που αυξάνεται. Σε λίγες ημέρες ο Ευ. Βενιζέλος θα υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας. Αλλά, δεν έχει να τους επιδείξει ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε το νέο μισθολόγιο, ούτε τίποτα. Ενώ οι δρόμοι θα γεμίσουν από αγανακτισμένους πανεπιστημιακούς, φοιτητές, δασκάλους, οδηγούς ταξί, φαρμακοποιούς κα.

Αν στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν προστεθούν οι άνεργοι και όσοι συνθλίβονται από τους νέους φόρους, καθίσταται προφανές ότι το νέο κύμα των αγανακτισμένων θα είναι πιο ισχυρό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθημερινά για τρία θέματα: τις κινήσεις των υπουργών στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και τις τάσεις της κοινής γνώμης έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και του ιδίου προσωπικά. Η συγκεκριμένη πληροφορία αποκαλύπτει ένα κοινό μυστικό στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ. Πως ο πρωθυπουργός έχει ως εναλλακτική επιλογή και το σενάριο των εκλογών. Μόνο που δε θέλει να οδηγηθεί σε αυτές εξαιτίας αποτυχίας, αλλά ως αποτέλεσμα αντιδράσεων συντεχνιών και της αντιπολίτευσης στις μεταρρυθμίσεις. Για να έχει την ελπίδα δημιουργίας ενός μετώπου, που θα αποτρέψει την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένεται από την αυριανή σύσκεψη είναι να βγει μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Μήνυμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των αλλαγών. Γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν πως αν ακινητοποιηθούν η πτώση της κυβέρνησης θα είναι θέμα χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: