Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο Τους διηπειρωτικούς πυραύλους «ξεσκονίζουν» οι Ρώσοι εν μέσω διπλωματικού μαραθωνίου


Τους διηπειρωτικούς πυραύλους «ξεσκονίζουν» οι Ρώσοι εν μέσω διπλωματικού μαραθωνίου
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα έχει αποκλείσει την είσοδο ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας στα περίχωρα της Συμφερούπολης στην Κριμαία  

Κίεβο
Με δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου έδωσε η Ρωσία συνέχεια στη σκληρή γραμμή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε πάνω στο τραπέζι της διπλωματικής σκακιέρας τη χρήση στρατιωτικής βίας «ως τελευταία επιλογή». Στις Βρυξέλλες συνέρχεται την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον αντίστοιχο όργανο της Συμμαχίας με την Ουκρανία. Στο Κίεβο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών στην Ευρώπη.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωση ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου RS-12M Topol από τη βάση Καπούστιν Γιαρ, στην περιοχή Αστραχάν της νότιας Ρωσίας, περίπου 450χλμ. ανατολικά των συνόρων της Ουκρανίας. Ο εικονικός στόχος βρισκόταν στο Καζακστάν, στενός σύμμαχος της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για μετεξέλιξη των παλαιών σοβιετικών διηπειρωτικών πυραύλων SS-25, με βεληνεκές 10.500χλμ. και ικανότητα να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

Σκληρή γλώσσα Κέρι με δώρο 1 δισ. δολάρια

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά «πρόσχημα» για «να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που μετέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων καταδίκασε κάθε «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα.

Στην Κριμαία απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ

Στο Κίεβο βρέθηκε την Τρίτη και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, ο οποίος ζήτησε από τον απεσταλμένος του Οργανισμού, Ρόμπερτ Σέρι, να μεταβεί στην Κριμαία.

Ο Σέρι ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει το Σάββατο στη χερσόνησο, λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκεται ήδη στη χώρα και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ βρίσκονται στην Ουκρανία κατόπιν πρόσκλησης της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ώρα που οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ θα βρίσκονται στην Κριμαία, θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεκάλεσε, επίσης για αύριο Τετάρτη, το Συμβούλιο NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διεξάγει συζητήσεις με την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής.

Συνάντηση Λαβρόφ-Αστον

Στην Μαδρίτη, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντηση που είχε, την Τρίτη< με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα» φέρεται να είπε η Άστον μετά τη λήξη της συνάντησης της με τον Λαβρόφ που έγινε στην κατοικία του Ρώσου πρεσβευτή στη Μαδρίτη.

Αμέσως μετά ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Μαδρίτη ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες.

Μπλοκάρει η ΕΕ ουκρανικές περιουσίες

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 Ουκρανών, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και αφού η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν υπεξαιρεθεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ η απόφαση πιθανόν να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι αρχές της Αυστρίας έχουν συμπεριλάβει στον δικό τους κατάλογο τους το όνομα του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.




Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: