Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι απολύσεις διχάζουν την κυβέρνηση...



Η προεκλογική περίοδος είναι ασφαλώς ακατάλληλη για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ποιος δήμαρχος που διεκδικεί την επανεκλογή του θα "δώσει" κόσμο από τους ΟΤΑ και ποιος...
υπουργός που βλέπει τις εθνικές κάλπες να αχνοφαίνονται θα πάρει πάνω του την προσπάθεια για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, που έχει βέβαιο πολιτικό κόστος. Κάπως έτσι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα έχει φτάσει σε αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί ζήτημα τιμής για τους πιστωτές. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, μπορούν να δεχτούν ολιγωρίες, παλινωδίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα σπάσει αυτό που θεωρούν ταμπού για το ελληνικό πολιτικό σύστημα - η προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.


Όπως συνήθως συμβαίνει με το μνημόνιο, οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις γίνονται στα τυφλά. Έτσι, οι υπάλληλοι που έχουν βγει σε καθεστώς διαθεσιμότητας (π.χ δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες) δεν αξιολογήθηκαν, απλώς πετάχτηκαν έξω επειδή καταργήθηκε η υπηρεσία στην οποία ανήκουν - χωρίς κριτήρια και χωρίς προϋποθέσεις. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Προβλέπονται 4.000 απολύσεις για το 2013 (δεν έχουν γίνει όλες ακόμη, η παράταση λήγει τέλος Μαρτίου), 11.000 απολύσεις για το 2014, ενώ έχει συμφωνηθεί -εκτός από τον πρώτο γύρο των 12.500 διαθεσιμοτήτων- άλλος ένας ίδιου αριθμού, ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Και ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και κατάλογοι ανοιχτοί με ονόματα που λείπουν, η Τρόικα ζητά να συνεχιστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων πέραν του 2014, να εφαρμοστεί δηλαδή και το 2015, χωρίς να αποκλείουν και πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα.

Αυτές οι πιέσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτική η κόντρα μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η Τρόικα ζητά απολύσεις/διαθεσιμότητες εδώ και τώρα από τη δεξαμενή των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Μητσοτάκης «δείχνει» τον Μιχελάκη ως υπαίτιο για την καθυστέρηση και ο δεύτερος υποστηρίζει πως ό,τι περνάει από το χέρι του έχει ήδη γίνει.
Το γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μιχελάκης πιθανότατα θα πολιτευθεί στη Β Αθήνας, όπου εκλέγεται ο Κ. Μητσοτάκης δίνει μεγαλύτερο βάθος στην αντιπαράθεσή τους, που πυροδοτήθηκε από την ενόχληση που εξέφρασε η Τρόικα για τις καθυστερήσεις που διαπίστωσε σε σχέση με το πρόγραμμα της κινητικότητας.

Πρόβλημα αποτελεί και η αποτυχία στην απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και των υπαλλήλων τους προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» για κλείσιμο όσων εταιρειών έχουν ελλειμματικούς ισολογισμούς για τρία συνεχόμενα χρόνια. Από τις 760 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά περίπου 12.800 εργαζόμενους έχουν απογραφεί περίπου οι μισές, με προσωπικό σχεδόν 5.500 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δηλωθεί περισσότεροι από 7.500 εργαζόμενοι, για τους οποίους η Τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να απολυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 411 δημοτικές επιχειρήσεις έχουν αγνοήσει πέντε επιστολές του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προς τους δημάρχους, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι όσες δημοτικές επιχειρήσεις δεν απογραφούν θα κλείσουν.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο διαπιστώνοντας ότι και λόγω προεκλογικού άγχους πολλοί δήμαρχοι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν και θα εξακολουθήσουν να κρύβουν τα στοιχεία που αφορούν δημοτικές επιχειρήσεις. Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας από την πλευρά τους ασκούν πίεση προκειμένου να γίνει δημοσιονομικό ξεκαθάρισμα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει σε πολιτική λύση, σε μια συμφωνία δηλαδή που θα υπερβαίνει τη λογική των αριθμών και θα συνδέεται με την επιθυμία των εταίρων να συνεχιστεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης όσο γίνεται περισσότερο...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: