Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Για πραξικόπημα στην Ουκρανία μιλά ο Πούτιν...





«Έσχατη λύση» η χρήση στρατιωτικής δύναμης στην Κριμαία ... 
«Αντισυνταγματικό πραξικόπημα» και «ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» χαρακτηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα, τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Η χώρα βυθίστηκε στο...
χάος», τόνισε για την Ουκρανία, παρότι, όπως είπε, ο Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει σε όλα όσα ζητούσε η αντιπολίτευση.

Είπε μάλιστα πως είναι ακόμα ο νόμιμος ηγέτης της χώρας, παρότι παρέδωσε την εξουσία, και πως θα είχε δολοφονηθεί εάν είχε παραμείνει στη χώρα του. Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, πρόσθεσε.

Για την Κριμαία ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν θα προκαλέσει αποσχιστικές κινήσεις στην περιοχή και πως οι ένοπλες ομάδες που ανέλαβαν την εξουσία είναι «τοπικές δυνάμεις σε αυτοάμυνα» και όχι Ρώσοι στρατιώτες.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως δεν υπάρχει τώρα τέτοια ανάγκη, ωστόσο η Ρωσία διαθέτει αυτή την επιλογή, έστω και ως έσχατη λύση. Σημείωσε επίσης πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές της αν υπάρξει ανομία στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή Γουκόβιτς και την κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία, ο Πούτιν χαρακτήρισε κάθε πιθανή ρωσική παρέμβαση «νόμιμη και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τη Σύνοδο του G8, που είναι προγραμματισμένα γίνει στο Σότσι της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει αλλά εάν οι δυτικοί ηγέτες δεν επιθυμούν να προσέλθουν, δεν χρειάζεται να το κάνουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις χώρες που εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων να σκεφτούν πρώτα τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια μέτρα, εάν εφαρμοστούν. «Όλες οι απειλές κατά της Ρωσίας είναι αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: