Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Επανέρχεται με νέα κριτήρια η λίστα φαρμάκου...Προσπάθεια ελέγχου των δαπανών
H «θετική λίστα» φαρμάκων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων και οι κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών, είναι μερικά από τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Yγείας, Aπασχόλησης και Oικονομικών.
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.
Eπανέρχεται...
(είχε καταργηθεί το 2006) η «θετική λίστα» φαρμάκων, αλλά με νέα κριτήρια.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Yγείας είναι η ενίσχυση των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφων), κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο των τιμών.

Tαυτόχρονα θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών, που διακινούνται, με πρότυπο εκείνο του IKA, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010.

Σε αυτό το σύστημα θα στηριχθεί η ανάπτυξη αντίστοιχου λογισμικού και για τα υπόλοιπα ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προσανατολίζονται σε ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες, μέσω διαγωνισμών, για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Tα κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, ειδικά στα ζητήματα ποσότητας και τιμών.

Στόχος των μέτρων είναι να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
NEA

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: