Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κυπριακό και ΠΓΔΜ στις συνομιλίες Παπανδρέου- Μπαν

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Γ. Παπανδρέου με το Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γγ του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

"Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός.

"Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα "να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία".

Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γ’ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής.

Ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας. "Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών", είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: