Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΑΛΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Καρανασοπούλου - Γιώργος Παππάς - Γιώργος Κανελλόπουλος

Με επιφυλακτικότητα αντέδρασαν οι Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αγορές και ο διεθνής Τύπος στα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, θεωρώντας πως είτε υπολείπονται των απαιτήσεων των καιρών είτε δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το ότι το επιτόκιο...
δανεισμού (spread) του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε από τις 236 στις 256 μονάδες βάσης, προκαλώντας απογοήτευση στο οικονομικό επιτελείο. Πάντως θετική υποδοχή επεφύλαξε στα μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια αυτή. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Αλμούνια, που πάντως, δεν παρέλειψε να κρατήσει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς, όπως είπε, η Κομισιόν προσβλέπει στην ανάλυση του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να έχει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, από τις επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, δεν προέκυψε τίποτε νεώτερο από αυτό που είχαν όλοι αντιληφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών: Πως η «ανοχή» της Γερμανίας θα περιορισθεί στο να μη δηλώνουν οι πολιτικοί της δημοσίως τη δυσφορία τους για το «ελληνικό πρόβλημα».
«Άνοιγμα» 120 δισ.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι γερμανικές τράπεζες διαθέτουν 120 δισ. σε ελληνικά ομόλογα- και βλέπουν τώρα πως η «επένδυσή» τους δεν πάει καθόλου καλά. Διπλωματική πηγή έλεγε ότι το κλίμα για την Ελλάδα είναι αρνητικό, κάτι που εκφράζουν ευθέως ο γερμανικός Τύπος και οι τραπεζίτες της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ηans Werner Sinn, πρόεδρος του μεγαλύτερου γερμανικού ινστιτούτου για την οικονομία, του Ιfo, συνέκρινε χτες την Ελλάδα με την επενδυτική τράπεζα Lehman Βrothers που χρεοκόπησε πέρσι τον Οκτώβριο σηματοδοτώντας την αρχή της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα «θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Lehman Βrothers», είπε ο κ. Sinn. Πάντως επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν συνιστά κίνδυνο για την ενότητα στην ευρωζώνη.
Κοινοτικές πηγές, σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου, έλεγαν ότι περιέγραψε μια «ισόποση δοσολογία» με περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων, ενώ «έχουμε συμφωνήσει πως απαιτούνται περικοπές δαπανών». Με την έννοια αυτή- πρόσθεταν - μάλλον «απευθυνόταν σε εσωτερικό ακροατήριο και όχι σε μας ή τις αγορές». Χαρακτήριζαν απολύτως θετικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων- «μολονότι τα ακούμε αρκετά χρόνια τώρα»- αλλά και της δημοσίευσης των ισολογισμών, «κάτι που οι άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες». Επιφύλαξη, ωστόσο, εξέφραζαν για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού- ουδείς γνωρίζει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Με τον Σόιμπλε
«Οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτήν τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως περιμένουν να δουν έργα», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Στην επισήμανση των «ΝΕΩΝ» ότι αμφισβητείται ακόμη και αν το έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ είναι πραγματικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι όλος ο κόσμος αμφιβάλλει για ό,τι πούμε αυτήν τη στιγμή, και αυτό είναι σαφώς το πρόβλημα».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: