Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Κινητικότητα για την οικονομία σε ολα τα επίπεδα

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η οικονομία. Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας και να συγκρουστεί με τη συστηματική διαφθορά εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΒΒC. "Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και πως θα το πληρώσουμε αλλά αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν Αλμούνια και Μπαρόζο τα μέτρα Παπανδρέου, αλλά περιμένουν την εξειδίκευσή τους.

"Μαξιλάρι" 2 δισ. ευρώ

Σε δανεισμό ύψους 2 δισ. ευρώ, με ιδιωτική τοποθέτηση, προχώρησε το δημόσιο. Αγοραστές των ομολόγων ήταν πέντε εγχώριες τράπεζες και ο δανεισμός θα υλοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου. Το επιτόκιο προσδιορίστηκε σε euribor συν 250 μονάδες βάσης και οι τράπεζες που συμμετέχουν είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς και η Sao Paolo IMI.

Η ημερομηνία της συναλλαγής είναι η χθεσινή, αλλά η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται ουσιαστικά για κίνηση pre funding έναντι του δανειακού προγράμματος του 2010.

Στην απόφαση για την κίνηση αυτή συνηγόρησε η άποψη ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διαμορφώσει ένα αξιόλογο ύψος διαθέσιμων κεφαλαίων, που θα του επιτρέψουν κάποια σχετική ευχέρεια χειρισμών στις αρχές του 2010 όταν οι αγορές θα ξέρουν ότι θα πιέζεται ασφυκτικά για την εκκίνηση του δανειακού προγράμματος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα είναι υψηλά, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων που μετατίθενται για το επόμενο έτος. Έτσι μαζί με τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι το 2010 ξεκινά με περίπου 8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μια γραμμή άμυνας στις αναμενόμενες πιέσεις στο κόστος δανεισμού που είναι βέβαιον ότι θα ασκηθούν έντονες από τον πρώτο μήνα του έτους ακριβώς λόγω του ύψους των αναγκών για δανεισμό.

Στην ευρωπαϊκή τρόικα ο Γ. Παπακωσταντίνου

Δεν συζητείται "ευρωπαϊκή διάσωση" της Ελλάδας, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του σε Βερολίνο και Παρίσι.

Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλησης, και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Στη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του στο Παρίσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τη Κ. Λαγκράντ για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Σε ερώτηση αν πείστηκε η Γαλλίδα υπουργός και αν εξασφάλισε την υποστήριξή της απάντησε: "Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε".

Ο Γ. Παπανδρέου στο BBC

"Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε, όμως αυτό θέλουμε να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προστατεύοντας τους χαμηλόμισθους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

O Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμούν τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας:

"Αυτό που έχω προτείνει και σχεδιάζω να κάνω, αλλά και είμαι αποφασισμένος να κάνω, είναι η αναδιάρθρωση των βασικών τομέων της οικονομίας μας" σημείωσε πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην πάταξη της συστημικής διαφθοράς, η οποία -όπως επεσήμανε- έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα να μην πηγαίνουν για πραγματικές υπηρεσίες. Παρατήρησε επίσης ότι εάν συλλαμβάνονταν "μόνο λίγοι από τους φοροφυγάδες, θα μπορούσαν να λύσουν το δημοσιονομικό μας πρόβλημα".

"Δεν εξετάζεται η έκδοση ευρω-ομολόγου για τη στήριξη της Ελλάδας"


"Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα", απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όταν ερωτήθηκε σχετικά στο Στρασβούργο.

"Εγείροντας ένα τέτοιο θέμα, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία λύση έξω από τις προσπάθειες της ίδιας της Ελλάδας, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας", είπε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: