Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Διαβούλευση του σ.ν. για τη ρευστότητα

Σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των Τραπεζών και ικανοποίηση από τον επιχειρηματικό κόσμο, εκφράστηκαν επί του σ.ν. του υπουργείου Οικονομίας για τη ρευστότητα στην αγορά το οποίο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος), Νικόλαος Νανόπουλος (αντιπρόεδρος) και Χρήστος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας) δήλωσαν μεν θετικοί στην αρχή και στις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, επεσήμαναν όμως σε δραματικούς τόνους τον κίνδυνο αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας από τις ίδιες τις τράπεζες εξαιτίας ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

Η βασική διαφωνία των τραπεζών εντοπίζεται στο εύρος των καλυπτομένων από τη ρύθμιση για τους ενήμερους οφειλέτες, για τους οποίους ελέχθη ότι πιθανόν να λειτουργήσει το νομοσχέδιο ως κίνητρο για να καταστούν ασυνεπείς ενήμεροι σήμερα οφειλέτες.

Ο κ. Ράπανος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μίλησε για κίνδυνο πίεσης ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και για ενδεχόμενη αναποτελεσματικότητα των μέτρων με αποτέλεσμα να ακριβύνει το κόστος του χρήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι ο κίνδυνος για τη ρευστότητα μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι οι Τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίοδο της κρίσης πολύ περισσότερα από τα δικαιούμενα με αποτέλεσμα το 7,5% του ενεργητικού τους να πρέπει τώρα να επιστραφεί.

Τοποθέτηση Κατσέλη

Παρεμβαίνοντας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη υπενθύμισε τη θέση της Τράπεζας Ελλάδος ειδικά για το σκέλος των ενήμερων οφειλών η οποία συνιστά ακριβώς να αφορά η ρύθμιση μικρές επιχειρήσεις με υπόλοιπο ως 1 εκ ευρώ με μικρή διαπραγματευτική δυνατότητα έναντι των τραπεζών, διάταξη που ακριβώς περιελήφθη στο νομοσχέδιο.

Η υπουργός πάντως κάλεσε τις τράπεζες, αν έχουν πρόταση για περαιτέρω «στοχοποίηση» των ενήμερων οφειλών να την καταθέσουν κι η ίδια δήλωσε πρόθυμη να την εξετάσει.

Ο Νικόλαος Νανόπουλος επισήμανε επίσης διαφωνίες με τη «χαλάρωση» του συστήματος «Τειρεσία» που επίσης κατά τον ίδιο οδηγεί στη δυσκολία έγκρισης δανείων και στο ακριβότερο χρήμα.

Οξύς έναντι των τραπεζών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης αποδίδοντάς στα πιστωτικά ιδρύματα «αισχροκέρδεια» και «θράσος να μιλούν για ρευστότητα, όταν διαφημίζουν από τις τηλεοράσεις εορτοδάνεια».

Ο ίδιος μίλησε για 10.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν μέσα στο 2009, ενώ ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές: «Ναι, να κάνουν οι τράπεζες κέρδη, αλλά όχι υπερκέρδη που εξασφαλίσανε με την ανοχή και της κοινωνίας και της πολιτείας, αλλά ως πότε;» Το νομοσχέδιο, τόνισε, είναι μία καλή αρχή που θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Θετικό έκρινε το νομοσχέδιο ο γενικός διευθυντής της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.ΣΕ.ΓΕ.Σ.) Ιωάννης Τσιφόρος σημειώνοντας ότι η συνομοσπονδία συμφωνεί με τις ρυθμίσεις και για τις ληξιπρόθεσμες και για τις ενήμερες οφειλές, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι σε ένα ποσοστό 80% τα αγροτικά δάνεια είναι ενήμερα.

Ο κ. Τσιφόρος επισήμανε κυρίως τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα κτηνοτροφικά δάνεια, για τα οποία ζήτησε αναστολή πληρωμών για μία τριετία και νέο δεκαετές δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.

Παρεμβαίνοντας η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη είπε ότι στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) θα ενταχθούν και οι αγροτικές επιχειρήσεις κι ίσως υπάρξει στοχευμένη ρύθμιση για την κτηνοτροφία.

Πολέμιος επίσης των Τραπεζών ήταν ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.ΣΕ.Β.Ε.Ε) Γεώργιος Καβαθάς: «Μιλούν λες και δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας και δεν βιώνουν το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει».

Θετικό έκρινε επίσης το νομοσχέδιο ζητώντας να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις «που οδηγήθηκαν από τις τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας και σε επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες».

Θετικές έκρινε επίσης τις διατάξεις για τον «Τειρεσία» που «λειτούργησε ως τώρα για τις τράπεζες και όχι για τον επιχειρηματία που ατύχησε με μία ακάλυπτη επιταγή και δεν μπορούσε να δανειστεί».

Το νομοσχέδιο θα θέλαμε να είχε περάσει χθες, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) Βασίλης Κορκίδης, συμπληρώνοντας ότι οι ρυθμίσεις του «πράγματι δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουν την αγορά και δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία πρόσβασης στις τράπεζες, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθούν ανάλογα».

Κατέθεσε εξάλλου σειρά συμπληρωματικών σκέψεων κυρίως «για μεγαλύτερη διάρκεια των μέτρων ανακούφισης, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα».

Τελευταίος από τους φορείς που εξετάστηκαν ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεως Προστασίας Καταναλωτών- Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός που είπε ότι το νομοσχέδιο ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: