Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Στον Δ.Χριστόφια η πολιτική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί, αναφέρει το πόρισμα

Στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λευκωσία, Κύπρος
Η ευθύνη ανήκει θεσμικά στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του πορίσματος σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για την φονική έκρηξη στο στρατόπεδο «Ευάγγελος Φλωράκης» του Μαρί τον Ιούλιο του 2011, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Από την έκρηξη καταστράφηκε και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας αποδίδει ευθύνη στην Πολιτεία συνολικά για ανεπάρκεια, ολιγωρία και αμέλεια στον χειρισμό του θέματος των εκρηκτικών, που αποθηκεύτηκαν στο στρατόπεδο μετά την κατάσχεσή τους από το πλοίο Monchegorsk.

Οι ευθύνες αποδίδονται στον Δημήτρη Χριστόφια στον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου.

Επίσης, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και στον Κύπριο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού για τον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς και σε διάφορους γραφειοκράτες, σε υψηλό επίπεδο, που είχαν την ευκαιρία να χειριστούν το ζήτημα και να επιθεωρήσουν το φορτίο.

Έφταιξε ολόκληρο το σύστημα, ανέφερε ο Π.Πολυβίου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την παράδοση του πορίσματος στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Κατά την παράδοση του πορίσματος ο κ. Πολυβίου δήλωσε «ήσυχος με τη συνείδησή του».

Ο κ. Πολυβίου αναλύει το σκεπτικό του σε 600 σελίδες, ενώ επισημαίνει ότι η τραγωδία στο Μαρί δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ήταν και το αποτέλεσμα μιας σειράς παθογενειών του πολιτικού, αλλά και πολιτειακού συστήματος.

Στην Ερευνητική Επιτροπή είχαν δώσει κατάθεση ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας, οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, οι πρώην αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας και Πέτρος Τσαλικίδης και πολλοί άλλοι. Συνολικά, πέρασαν από την Επιτροπή 32 πρόσωπα.

Το πόρισμα για την τραγωδία εκτιμάται ότι θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα στην Κύπρο για το επόμενο διάστημα, καθώς από το ερχόμενο φθινόπωρο θα αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: