Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Όλα εξαρτώνται από τη συνέπεια της Ελλάδας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο πρωθυπουργός

Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι οι επόμενες 2 - 3 εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι οι επόμενες 2 - 3 εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις της επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο -εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας- ενέκρινε το σχέδιο εφεδρείας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συλλογικότητα είναι αναγκαία προκειμένου να προχωρήσουμε και επισήμανε ότι είναι υποχρέωση του καθενός οι αλλαγές που προωθούνται. «Όλοι έχουμε την ευθύνη να μην συνταχθούμε με εκείνους που δεν θέλουν ένα κράτος ευνομούμενο, όπου το "δεν πληρώνω" το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, ο φτωχότερος και η μεσαία τάξη» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προχωράει η έγκριση της απόφασης της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των χωρών και επανέλαβε: «Κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».

Σημείωσε ότι οι επόμενες 2 - 3 εβδομάδες είναι κρίσιμες και ανέφερε: «Αύριο [Δευτέρα], συνέρχεται το Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει ο Υπουργός Οικονομικών. Την άλλη Δευτέρα, συναντιέται η κυρία Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί, πάλι με αντικείμενο τις αποφάσεις του Ιουλίου και, βεβαίως, την αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας.

»Στις 13 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το έκτακτο Eurogroup, όπου η Τρόικα θα έχει καταθέσει πια τις αξιολογήσεις της και θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, ως Ευρώπη πλέον, επί του πρακτέου. Στις 17 του μηνός, θα έχουμε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ στις 18 θα γίνει το επόμενο Eurogroup, πάλι για τα δικά μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις πιέσεις υπό τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί όλες τις αναγκαίες αλλαγές, για να σημειώσει ότι «θα κάνουμε και λάθη, θα υπάρχουν και καθυστερήσεις, αλλά τουλάχιστον εμείς κινούμαστε και παίρνουμε αποφάσεις».

«Εμείς είμαστε εδώ δύο χρόνια τώρα και σβήνουμε τη φωτιά που άλλοι άναψαν στη χώρα» είπε, επικρίνοντας την ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.

Με αφορμή, δε, τις προτάσεις της ΝΔ για την εφεδρεία και την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή, πριν από τα Μνημόνια, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όπως την κατάργηση των Stage, τη δραστική μείωση συμβασιούχων και τις προσλήψεις όλες μέσω ΑΣΕΠ. Τώρα, όλοι αυτοί μιλούν για μικρότερο κράτος, αλλά τότε λυσσομανούσαν εναντίον μας, όταν εμείς παίρναμε αυτές τις αποφάσεις. Αυτή είναι η ανευθυνότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και μάλιστα, όταν οι ίδιοι φούσκωσαν το κράτος, με το ρουσφέτι και τη σπατάλη».

Σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί υπέρ της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

«Πρώτα απ' όλα, υπάρχει ένα χρέος του παρελθόντος και, δεύτερον, υπάρχουν τα ελλείμματα που παράγουμε ακόμη και σήμερα. Για το χρέος του παρελθόντος, ήδη έχουμε κάνει διαπραγματεύσεις και πολύ πετυχημένες - για την ελάφρυνση του χρέους - και το Μάρτιο του '11 με τις δανειοδοτήσεις, αλλά και τον Ιούλιο, που πήραμε αποφάσεις ακόμη πιο σημαντικές, όπως τις περιόδους χάριτος και το μικρότερο επιτόκιο. Εκεί κάναμε πολύ σκληρές, πολύ αποτελεσματικές και πολύ πετυχημένες διαπραγματεύσεις, με συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

»Για τα ελλείμματα, και για τα νέα που παράγουμε, πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε. Θέλουμε εμείς να παράγουμε περισσότερα ελλείμματα, για να ανεβαίνει το χρέος; Εμείς θέλουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα.

»Άρα, το να παράγουμε κι άλλα χρέη, το να κάνουμε διαπραγμάτευση για να μπορούμε να παράγουμε κι άλλα χρέη με τα λεφτά των άλλων, δεν νομίζω ότι είναι μια σοβαρή βάση επαναδιαπραγμάτευσης, που θα μπορούσε να συζητήσει κανείς, ούτε είναι προς το συμφέρον μας»


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: