Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

Είκοσι καθοριστικές μέρες ενόψει…


http://img.protothema.gr/F3D45A612AE14235EAAB73E59F8B2014.jpg

Κορυφαία στιγμή της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν η παραδοχή εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακριβή στοιχεία για το πόσοι και ποιοι θα ενταχθούν τελικά στην εργασιακή εφεδρεία, Ήταν αυτή η αδυναμία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που έκανε την τρόικα να πιέζει για απολύσεις και, τελικά, να δεχθεί τον συμβιβασμό με το ηλικιακό κριτήριο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να περιμένει.

Από τις τοποθετήσεις των υπουργών ξεχώρισαν ακόμη:

• Η επισήμανση του Κώστα Σκανδαλίδη ότι η τρόικα θα πρέπει να συζητήσει με όλους τους υπουργούς ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον και η κυβερνητική επιτροπή να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
• Η επισήμανση της Άννας Διαμαντοπούλου πως το άρθρο του Κώστα Σημίτη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2014 «παγώνει το αίμα». Ειδικά για την πρόβλεψη του τέως πρωθυπουργού στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν τη δυσφορία τους, καθώς υποσκάπτει την αξιοπιστία της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.
• Η επισημοποίηση της εισόδου ξένων στο κράτος. Σύμφωνα με τη θεωρία της τεχνικής βοήθειας, ξένοι ειδικοί και ειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους, περίπου όπως συνέβη στη χώρα μας μετά την… επανάσταση του 1821 και πιο πρόσφατα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ!

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. «Ζούμε το προοίμιο» επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την άλλη Δευτέρα, συναντιέται η κυρία Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί, πάλι με αντικείμενο τις αποφάσεις του Ιουλίου και, βεβαίως, την αξιολόγηση για το πού βρίσκεται η χώρα μας. Στις 13 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το έκτακτο Eurogroup, όπου η Τρόικα θα έχει καταθέσει πια τις αξιολογήσεις της και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για επόμενα βήματα. Στις 17 του μηνός, θα έχουμε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ στις 18 θα γίνει το επόμενο Eurogroup, πάλι για τα δικά μας. Αν όλα αυτά πάνε καλά η κυβέρνηση θα έχει τη βάση που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση ψάχνει το «κουμπί»…

«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε, δεν είναι προβλήματα που θα τα λύσει κανείς, πατώντας ένα κουμπί» τόνισε στη συνεδρίαση του υπουργικού ο Γιώργος Παπανδρέου. Παραδέχθηκε έτσι τις αδυναμίες, αλλά και τα όρια της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να μη γενικευθούν τα φαινόμενα απείθειας. «Όλοι έχουμε ευθύνη να μην συνταχθούμε με εκείνους που δεν θέλουν ένα κράτος ευνομούμενο, όπου το «δεν πληρώνω» ή το «δεν εκπληρώνω τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μου απέναντι στο σύνολο», το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός, ο φτωχότερος και η μεσαία τάξη» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: