Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Μη αναστρέψιμο» το ευρώ, λέει ο Ντράγκι, προβλέποντας σταδιακή ανάκαμψη το 2012

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Σύμφωνο

«Δεν αμφιβάλλω για την ισχύ του ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Δεν αμφιβάλλω για την ισχύ του ευρώ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες
Το κοινό νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αποφάσεις της Συνόδου για το, «απαραίτητο» όπως το χαρακτήρισε, Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης στους ευρωβουλευτές τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2012, με πληθωρισμό που θα ξεπεράσει για μερικούς μήνες το 2% πριν αρχίσει να επανέρχεται στα όρια που η Φρανκφούρτη θεωρεί αποδεκτά.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ισχύ του ευρώ, το κοινό νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο» τόνισε o Ντράγκι, σημειώνοντας ωστόσο πως «αρκετοί ξοδεύουν πολύ χρόνο με εικασίες και καταστροφολογικά σενάρια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «αναγκαίο μήνυμα» που δείχνει την τροχιά που θα ακολουθήσει η εξέλιξη της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των Ευρωπαίων πολιτών όσο και των αγορών.

Ιδιαίτερα οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης -EFSF και ESM- γίνονται πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ως «αναχώματα» μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι συνεχώς εντεινόμενες φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στο «ΑΑΑ» του EFSF (το οποίο είναι εγγυημένο μόνο χάρη στην άριστη αξιολόγηση Βερολίνου και Παρισιού).

Ο Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναζητά τρόπους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί πως ο μηχανισμός θα μείνει λειτουργικός «σε όλα τα πιθανά σενάρια», συμπεριλαμβανομένης, όπως ανέφερε ρητά, μίας γαλλικής υποβάθμισης.

«Το ευρώ θα επιβιώσει» πιστεύει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα

Την πεποίθησή του πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, παρά το «δύσκολο δρόμο» που έχει μπροστά της, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

«Εκτιμούμε πως, σε κάθε περίπτωση, το ευρώ θα μείνει και η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υφίσταται» είπε ο Χίντλεμπραντ σε εκπομπή στην ελβετική τηλεόραση.

Ο Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η επιστροφή στην σταθερότητα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες. «Η τελευταία δεκαετία ήταν γεμάτη σφάλματα» είπε χαρακτηριστικά ο Χίλντεμπραντ, «και τα σφάλματα αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε μία νύχτα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: