Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δραστικές λύσεις από την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού

Τις κατέθεσε στον πρωθυπουργό

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Πακέτο προτάσεων για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και μέτρα για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Πάγια αρχή της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, είναι η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και η διασφάλιση αξιοπρεπών παροχών για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ αναφέρει ότι η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Τονίζει δε ότι κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, ενώ η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των προτάσεων, που καταθέτει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, είναι:

  • Η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με σκοπό τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων σε στοχευμένες επιχειρήσεις, επί 24ώρου βάσης, τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας των οφειλών και την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων είσπραξης.
  • Άμεση διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS» του υπουργείου Οικονομικών.
  • Κωδικοποίηση νομοθεσίας.
  • Περιορισμό των ασφαλίστρων και γενικότερα επανεξέταση των ασφαλίστρων -ασφάλισης, με αντίβαρα εισφορές, που δεν θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας από τη μείωση των εσόδων.
  • Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
  • Να υπάρχει μαύρη λίστα (τύπου Τειρεσίας) εισφορών. Το ΑΦΜ των υπευθύνων να «μαυρίζει». Παρατηρείται, συχνά, το φαινόμενο πτώχευσης επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανοίγουν νέες απαλλαγμένες από οφειλές.
  • Επανεξέταση των διατάξεων για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και θέσπιση δυνατότητας πρόσβασης-ενημέρωσης και κατάσχεσης άυλων τίτλων (μετοχών, ομολόγων κ.λ.π.) των οφειλετών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
  • Επαναφορά του δικαιώματος προσφυγής του διευθυντή σε αποφάσεις τοπικών διοικητικών επιτροπών, οι οποίες είναι καταφανώς εις βάρος του ΙΚΑ. Προκειμένου να έχει η επιχείρηση δικαίωμα ένστασης σε ΤΔΕ ή δικαστήρια, να υποχρεώνεται να καταβάλλει προηγουμένως το σύνολο της οφειλής και σε περίπτωση που δικαιωθεί, αυτή να επιστρέφεται.
  • Επίσης, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός των επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν στο ΙΚΑ, ανάλογα με το πλήθος των απασχολούμενων, το ύψος της οφειλής και τη συχνότητα των καθυστερήσεων. Με νομοθετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν την οριοθετημένη οφειλή και τη συνέπεια καταβολής των εισφορών, θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία τους και στη συνέχεια, να κλείνουν, εφόσον συνεχίζουν να μην τακτοποιούν τις οφειλές τους.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καταλήγει: «είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία επιχειρήσεων, που λειτουργούν με ανασφάλιστους εργαζόμενους, με μισθούς κατώτερους του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, με καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων, με παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών κεκτημένων, όπως ωράρια και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εις βάρος του Δημοσίου και του ασφαλιστικού συστήματος, συσσωρεύοντας κέρδη εκατομμυρίων, που εξάγονται σε τράπεζες του εξωτερικού.»

»Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ως εκπρόσωποι εργαζομένων ότι μία τέτοια πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.»

» Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εργασιακών σχέσεων και θεωρούμε ότι αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα θα επιφέρει η λειτουργία υγειών επιχειρήσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και θα τονώνουν τα έσοδα του κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τις παροχές και συντάξεις, που τους αναλογούν».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: