Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Περί το 9% του ΑΕΠ εκτιμά το φετινό έλλειμμα το υπουργείο Οικονομικών

Βενιζέλος στο Υπουργικό

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Λ.Παπαδήμο
Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Λ.Παπαδήμο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Κοντά στο 9% του ΑΕΠ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών πως θα διαμορφωθεί το φετινό έλλειμμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα.

Αναφερθείς δε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φθάσει στο επιθυμητό 100%, αλλά αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να καλύψουμε την τρύπα που θα δημιουργηθεί».

Η επιτυχία του PSI θα εξαρτηθεί από την καλή προετοιμασία του, αλλά και από την επιτυχία της νέας κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, παρενέβη πρωθυπουργός ο Λ.Παπαδήμος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ρώτησε σε ποιο ύψος θα κλείσει φέτος το έλλειμμα και τι θα συμβεί αν η συμμετοχή στο PSI δεν φτάσει στο 100%.

Απαντώντας ο Ευ.Βενιζέλος εκτίμησε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει φέτος στην περιοχή του 9% επί του ΑΕΠ (8,9%).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI είπε ότι αν η συμμετοχή δεν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα του 100% τότε πιθανόν να υπάρξει «χρηματοπιστωτική τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, παρενέβη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λέγοντας ότι η επιτυχία του PSI θα εξαρτηθεί από τη προετοιμασία του προγράμματος και τις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το κλίμα που θα δημιουργηθεί στις αγορές για την Ελλάδα από το έργο της νέας κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε στην εισήγησή του στο Υπουργικό πως ανάμεσα στις επείγουσες προτεραιότητες είναι η η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 -ει δυνατόν «μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή»- και η προώθηση νομοθετήματος για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως «πρέπει να κάνουμε όλα όσα προαπαιτούνται για την έκτη δόση, γιατί δεν έχουμε μόνο πολιτικά προαπαιτούμενα, έχουμε και διαχειριστικά προαπαιτούμενα, prior actions δηλαδή για την έκτη δόση, ώστε να μπορέσει το Eurogroup έστω με τηλεφωνική διάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση».

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο κ. Παπαδήμος είχε ημίωρη συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: