Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο

"Haircut" στους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/EE565A64014BC94E487361334A104BB9.jpg
Απρόβλεπτες διαστάσεις, που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό κόσμο, προσλαμβάνουν τα παζάρια μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ για την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου, με αποτέλεσμα να έχει μετατεθεί για δύο ώρες η ορκωμοσία, αλλά και να γίνονται απίστευτες καραμπόλες μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Το αδιέξοδο οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον κ. Παπαδήμο, ενώ από τη ΝΔ καθίστανται ασφυκτικές οι πιέσεις να αυξηθεί η παρουσία του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και τον κ. Καρατζαφέρη να ζητεί την υπουργοποίηση σχεδόν όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του!

Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται ότι υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες και ενστάσεις ακόμη και μεταξύ υποψηφίων για μία θέση υπουργού απο το ίδιο κόμμα, γεγονός που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου.

Βέβαιον θεωρείται ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και οι τρεις ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς από τον κ. Παπαδήμο ότι παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο Εσωτερικών τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα ο Τάσος Γιαννίτσης με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γενημματά.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει να διατηρήσουν τα υπουργεία τους ή έστω να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υπουργός Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ίσως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναμένεται να αντικατασταθούν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, όπως έχει ζητήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Από το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες είναι διαρκείς μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. "Σφαγή" αναμένεται να γίνει μεταξύ των υφυπουργών, τόσο διότι αναμένεται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός τους όσο και επειδή εκ των πραγμάτων- λόγω συμμετοχής στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση- θα είναι λιγότερα τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που θα στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον κ. Παπαδήμο. Περίπου οκτώ με δέκα νέοι υφυπουργοί από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αναμένεται να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση.

Τι αναλαμβάνει η ΝΔ


Για το υπουργείο Εξωτερικών κατευθύνεται ο κ. Σταύρος Δήμας. Υπουργός Άμυνας αναμένεται να οριστεί ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διαφωνία έχει καταγραφεί για τη θέση του αντιπροέδρου που θα καλυφθεί από στέλεχος της ΝΔ. Αρχικά είχε προταθεί να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να συμβάλλει στις επαφές με την Ευρωπαική Ένωση ως πρώην Επίτροπος και να έχει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο στο νέο σχήμα. Άλλωστε γνωρίζεται με τον κ. Παπαδήμο από τα χρόνια που και οι δύο ήταν στην Ευρώπη.
Δημιουργήθηκε όμως εμπλοκή λόγω της απαίτησης του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να μην οριστεί ο κ. Δήμας αντιπρόεδρος προκειμένου να μην τον υπερβεί στην εσωκομματική ιεραρχία στη ΝΔ. Έτσι κατευθύνθηκε ο κ. Δήμας προς το υπουργείο Εξωτερικών κάτι όμως που προκάλεσε άλλη εμπλοκή με τον κ. Λαμπρινίδη για τον οποίο επιμένει να μην μετακινηθεί ο κ. Παπανδρέου, διότι ο σημερινός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μόλις τον Ιούνιο παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει το υπουργείο δίνοντας την θέση του στον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρωτής, οδεύει ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο σύμβουλος του κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Γιάννης Μουρμούρας. Ακούγεται δε και το όνομα του κ. Θεόδωρου Βάρδα για θέση υφυπουργού.


Θέση στο υπουργείο Τουρισμού ακούγεται ότι θα καταλάβει ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος.

Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ


Ισχυρή υποψηφιότητα για να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει ο κ. Μάκης Βορίδης. Ως υποψήφιοι να τοποθετηθούν σε θέσεις υφυπουργών αναφέρονται επίσης από το ΛΑΟΣ η κυρία Νίκη Τζαβέλλα και οι κύριοι Αστέριος Ροντούλης, Γιώργος Γεωργίου, Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης και Κώστας Κιλτίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: