Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο μηχανισμός βοήθειας ρίχνει τα spreads

Mεγάλη πτώση του σπρεντ στις 346 μονάδες βάσης από 409 την Παρασκευή και 456 μ.β. την Πέμπτη. Μαζική αποκλιμάκωση των spreads μετά τη συμφωνία για το μηχανισμό βλέπουν ξένοι οίκοι.

Ικανοποίηση στην Αθήνα
για την απόφαση του Eurogroup με την οποία οριστικοποιείται ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομιας.

Τη Δευτέρα συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Προβλέπεται, εφόσον το ζητήσει η Αθήνα, δάνειο 30 δισ. ευρώ απο την ΕΕ το 2010 με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5%, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία- σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3%.

Σε σχέση με τους υφιστάμενους όρους δανεισμού προκύπτει όφελος 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά», δήλωσε από την Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν έχουμε ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού, διευκρινίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν διευκρινίζονται δύο σημαντικά σημεία: όπως το εάν η φράση ultima ratio (ύστατη λύση) που περιέχεται στο αρχικό σχέδιο απόφασης της 25ης Μαρτίου ως όρος ενεργοποίησης του μηχανισμού, εξακολουθεί να σημαίνει «αδυναμία της χώρας να δανειστεί», αλλά επίσης, δεν διευκρινίζεται εάν το ΔΝΤ ζητήσει επιπλέον όρους για την δανειοδότηση της χώρας μας, που να αφορούν σε νέα σκληρότερα μέτρα αλλά σε μεταρρυθμίσεις σε διαρθρωτικούς τομείς.

Ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων για την Ελλάδα και τον μηχανισμό στήριξης ανοίξει στην Μαδρίτη στις 16-17 Απριλίου, όπου Eurogroup και Ecofin, αναμένεται να λάβουν άτυπες αποφάσεις που θα επικυρωθούν στα συμβούλια του Μαΐου.

Όλα αυτά είναι η μία όψη του νομίσματος, διότι η άλλη, της πραγματικής οικονομικής καθημερινότητας, δείχνει πως η ελληνική οικονομία έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση, την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ανάκαμψη.

Η ελληνική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για το μήνα Φεβρουάριο κατά 9,5%, ενώ σε ετήσια βάση υποχωρεί 20%. Η κατανάλωση, πάει στα τάρταρα και η ψυχολογία στο ναδίρ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: