Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο Ερντογάν έρχεται Αθήνα μαζί με 70 επιχειρηματίες!

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

protothema.gr
«Απόβαση» περίπου εβδομήντα ισχυρών Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα θα προηγηθεί της άφιξης του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που προγραμματίζεται για το μεσημέρι της επόμενης Παρασκευής 14 Μαϊου.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα λάβουν μέρος σε συνέδριο που θα γίνει παράλληλα με τις συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων και αναμένεται να έχουν διαδοχικές συναντήσεις με ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι θα μπορούσε να είναι το ερώτημα για την άφιξη της πολυπληθούς ομάδας των επιχειρηματιών από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, σε μια χρονική συγκυρία που αρκετές –άλλοτε κραταιές- ελληνικές επιχειρήσεις χάνουν έδαφος λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης αδυναμίας τους να δανείζονται με ευκολία ώστε να χρηματοδοτούν επενδυτικές δράσεις.

Στην κορυφή των Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκονται τραπεζίτες από την τράπεζα «Ziraat» που αυτή τη στιγμή θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας και έχει αξιοσημείωτη ρευστότητα.

Η «Ziraat Bankasi» αντίστοιχη της Αγροτικής Τράπεζας, το Φεβρουάριο του 2009 άνοιξε υποκατάστημα στην Κομοτηνή, σε κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα στελέχη της «Ziraat» δεν έχουν κρύψει την επιθυμία να εξαγοράσουν κάποια ελληνική τράπεζα, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλύψει τα λεπτομερή επενδυτικά τους σχέδια. Στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει την επόμενη Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αναμένεται να λάβουν μέρος και Έλληνες τραπεζίτες από μεγάλα ιδρύματα όπως η Εθνική Τράπεζα. Στην ίδια ημερίδα άλλωστε θα βρίσκονται και στελέχη της τουρκικής Finansbank η οποία έχει αποκτηθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Στόχος της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μέσω συμφωνιών που θα συναφθούν από επιχειρήσεις των δύο χωρών στους τομείς των τραπεζικών εργασιών, της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθεί και το μουσείο της Ακρόπολης, με… καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου αφού ο κ. Ερντογάν σχεδίαζε να έλθει στα εγκαίνια του κτιρίου που τελέστηκαν τον Ιούνιο του 2009, τελευταία στιγμή όμως ακύρωσε την συμμετοχή του.

Στο εστιατόριο του μουσείο προγραμματίζεται το δείπνο του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το φαγητό με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη θα απολαύσουν οι Τούρκοι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα επτά μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου που θα μετέχουν στις συνομιλίες.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τις συμφωνίες που θα επικυρωθούν το διήμερο της 14ης και 15ης Μαϊου κατά την πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Πρακτικά θα πρόκειται για μια κοινή συνεδρίαση του ελληνικού και του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία των κυρίων Παπανδρέου και Ερντογάν από κοινού. Η σύγκληση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί και αυτή στο ξενοδοχείο Χίλτον, αντί της Βουλής που αποτελούσε μια από τις αρχικές προτάσεις.

Από τις αλλεπάλληλες -κατ’ ιδίαν- συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έχει διαφανεί ότι τα πεδία της συνεργασίας εντοπίζονται κυρίως στους λεγόμενους τομείς της χαμηλής πολιτικής.

Οι ζυμώσεις και η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων, προκειμένου η επίσκεψη του κ. Ερντογάν να παρουσιαστεί ως αποδοτική, θα κρατήσουν σχεδόν μέχρι την άφιξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα. Τα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εξωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας, Εσωτερικών, Δημοσίων Έργων και Μεταφορών αναμένεται να οριστικοποιηθούν την προσεχή Πέμπτη 13 Μαϊου μέσω ανταλλαγής υπομνημάτων σε διπλωματικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: