Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

"Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας"

"Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, αρκεί να δανειζόμαστε με λογικούς όρους. Δεν θα ζητήσουμε οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία κατά στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμανε μία σημαντική στήριξη στο Eurogroup και το Eco/Fin και αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό το ισχυροποιημένο μήνυμα στήριξης από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι "η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από κανέναν οικονομική στήριξη, παρά μόνο πολιτική στήριξη, ώστε να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, και να μην πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού". "Το διακύβευμα είναι κατά πόσο έχουμε τη βούληση να θέσουμε τις αγορές και πάλι στην υπηρεσία της κοινωνίας", πρόσθεσε.

"Οι δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις έδειξαν ότι δεν είμαστε ανεύθυνος λαός", συμπληρώνοντας ότι αποδείξαμε ότι ο λόγος μας έχει αξία. "Η μάχη που δίνουμε είναι συνεχής. Ο λαός μας είναι υπεύθυνος και ώριμος", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: "Κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον μας. Η προσπάθεια μας αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα αξιοπιστίας".

Επισήμανε ότι "τα σημερινά μέτρα μας οδηγούν στην επόμενη φάση. Να θέσουμε τις βάσεις μία διαφορετικής Ελλάδας απαλλαγμένης από τις παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών".

Πεταλωτης: Καμία αλλαγη στάσης
Η δήλωση Παπανδρέου ότι δεν ζητάμε βοήθεια "ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ" τροφοφόδησε μια (παρα)φιλολογία για αλλαγή στάσης. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή. Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν ζητεί οικονομική βοήθεια από κανέναν, ενώ παραμένει ως δυνατότητα η προσφυγή στο ΔΝΤ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: