Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND


Απο kathimerini.gr

Σε ανακοίνωση του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είχε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες που έχει αναλάβει για την προστασία της περιοχής...


«Παρότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises συμφώνησε να αναλάβει τις σχετικές δαπάνες και να το υλοποιήσει σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΕΚΑ εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή θα γίνεται με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει πιθανές διαρροές, καθώς με φράγματα θα απομονώνεται η θαλάσσια περιοχή άνωθεν του ναυαγίου και αυτές θα εγκλωβίζονται. Ακολούθως θα τις εντοπίζει ένας πλωτός τηλεμετρικός σταθμός και θα ειδοποιεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Οι μικρές διαρροές θα καταπολεμούνται με το σύστημα βιοεξυγίανσης και οι μεγαλύτερες θα συλλέγονται και θα απομακρύνονται. Παράλληλα, το ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περιοχή και να κάνει μετρήσεις για την ανίχνευση επιπτώσεων στην ποιότητα του νερού και στους υδρόβιους οργανισμούς».

Το ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

• Συνέχιση και συστηματοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ.

• Συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο.

• Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

• Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων.

• Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα. Θα περιλαμβάνει αντλία διασκορπισμού «ειδικών θρεπτικών» και αυξημένες συγκεντρώσεις αυτόχθονων, θαλάσσιων μικροοργανισμών που διασπούν τα πετρελαιοειδή.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: