Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Φόβοι προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ «ρίχνουν» το ευρώ

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ εξαιτίας των ανησυχιών για τις προοπτικές της Ελλάδας να εξασφαλίσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το Dow Jones μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο έλληνα αξιωματούχο, ότι η υπερχρεωμένη χώρα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια μέχρι τις 2-4 Απριλίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ.

Ο έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ελπίζει σε παροχή βοήθειας από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

"Το θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να πλανάται επάνω από το ευρώ/δολάριο σαν μαύρο σύννεφο", αναφέρει σε σημείωμά του ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, διευθυντής του τμήματος νομισματικής έρευνας του GFT της Νέας Υόρκης.

"Εάν η ΕΕ είναι ανίκανη να βρει μια πανευρωπαϊκή λύση για την επίλυση της κρίσης, το ευρώ μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω εξαιτίας των φόβων ότι και άλλες οικονομίες της νότιας Ευρώπης μπορεί να ακολουθήσουν, καθώς ο κίνδυνος κατακερματισμού αυξάνεται ραγδαία", προειδοποιεί.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ δέχεται πιέσεις έναντι του βασικού του ανταγωνιστή, του δολαρίου και υποχωρεί 0.49%, προς το 1,36 σεντ/ευρώ.
Στην αγορά ομολόγων, πάλι πάνω από τις 300 μονάδες βάσης βρίσκεται το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και ειδικότερα, στις 309 μ.β..
Στην αγορά μετοχών, ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με αποτέλεσμα Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κάτω από τις 2.100 μονάδες.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: