Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Επείγον δάνειο 4 δισ. ευρώ

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου κατά πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου 4-6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα 12,5% επί του ΑΕΠ που αποκαλύφθηκε στον προϋπολογισμό του 2009.

Πρόσφατα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε δανεισμό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια του οποίου συνάπτεται και το προαναφερθέν δάνειο.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου η Ελλάδα έχει δανειστεί 59 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από την Fitch, ήρθε η σειρά της Moody’s να προαναγγείλει δίκην κινεζικού μαρτυρίου την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ως προς τον προϋπολογισμό του 2010, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανάγκες του σε δαπάνες ξεπερνούν τα 100,5 δισεκατομμύρια ενώ τα έσοδα περιορίζονται σε 68,18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο προϋπολογισμός του 2010 θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές περισσότερα από 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του 1ου τριμήνου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: