Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Νέοι “αφέντες” στο κρίσιμο Eurogroup!

Την ατζέντα του Στρος Καν την γνωρίζαμε, αλλά πλέον...


http://img.protothema.gr/4D5EF4CBDAE2030576BC423DABFA9F77.jpg

Η αλλαγή προσώπων θα φέρει και αλλαγή σχεδίων; Θα φέρει καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα, την ώρα που η οικονομίας μας είναι στην κόψη του ξυραφιού;

Το σίγουρα είναι πως η Αθήνα ανησυχεί αναφορικά με το τι θα πράξουν οι εταίροι και πιστωτές μας στη συνεδρίαση του Eurogroup που βασικό θέμα στην ατζέντα της έχει την εξεύρεση λύσης στο αποκαλούμενο «ελληνικό πρόβλημα». Και ανησυχεί για το κατά πόσον η απουσία του ρυθμιστικού παράγοντα Ντομινίκ Στρος Καν θα επηρεάσει τις εξελίξεις και ενδεχομένως την όποια λήψη απόφασης.

Eπισήμως όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τη θέση του μεσιέ Στρος Καν θα καταλάβει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup Αιγύπτια οικονομολόγος Νεμάτ Σαφίκ (Nemat Shafik), υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να ξεκαθαρίσει (;) πως η απουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ακυρώνει την διαδικασία, ούτε αναστέλλει την προσπάθεια να εξευρεθεί η «κατάλληλη λύση» για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο εκ των μελών του Δ.Σ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ επιμένει πως στην ατζέντα της συνάντησης θα τεθεί – ωσάν ο εκ των μεγαλοπιστωτών της χώρας μας επικεφαλής του ΔΝΤ να ήταν παρών – το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας και της δραστικής περικοπής δαπανών «προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους όρους του πακέτου για τη χορήγηση της επόμενης δόσης». Η Τρόικα συνεχίζει το έργο της κανονικά, και από το πόρισμά της θα κριθεί (;) η στάση και η απόφαση των εταίρων μας εάν δηλαδή θα πάμε σε νέο δάνειο ή θα επιχειρηθεί μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όμως υπάρχουν και μερικά «γκρίζα σημεία». Για όσο διάστημα ο Στρος Καν θα παραμένει αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη και συνεπακόλουθα ανενεργός στα δρώμενα στο ΔΝΤ οι αγορές δεν θα περιμένουν. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως το Ταμείο λειτουργεί βάσει σχεδιασμού και όχι προσωποπαγώς, το σίγουρο είναι πως ο μεσιέ Στρος Καν είχε εκπεφρασμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει και προσωπική συμμετοχή (Σ.Σ: προφανές παράδειγμα η προγραμματισμένη για την Κυριακή το βράδυ κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ΠΡΙΝ τη συνεδρίαση του Eurogroup) στα τεκταινόμενα.

Με δυο λόγια είχε σίγουρα «προσωπική ατζέντα».

Όποιος και να τον αντικαταστήσει αυτή την … ατζέντα είτε δεν την έχει, είτε δεν την υπηρετεί! Κι ο νοών νοείτο …

Εξάλλου ήταν δημιούργημα του ιδίου του Ντομινίκ Στρος Καν ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών, των δομών και της φιλοσοφίας του ΔΝΤ τα τελευταία 6 χρόνια. Έστω και για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα. Έστω κι έτσι όμως υπό την ηγεσία του το Ταμείο ανέπτυξε τις σχέσεις του με την Ευρώπη, δίνοντας σημαντικά κεφάλαια. Κεφάλαια που τώρα χρησιμοποιεί και η Ελλάδα. Και θέλει κι άλλα προφανώς. Κι αυτή, και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία!

Επίσης, ο προσωρινός αντικαταστάτης του Τζον Λίπσκι είναι Αμερικανός, για όσους δεν το ξέρουν. Κι εδώ ισχύει το «ο νοών, νοείτο»…

Τέλος, ο μεσιέ Στρος Καν είναι θερμός υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών. Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε εκ νέου μόλις προχθές, από το Όσλο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κανείς άλλος στο ΔΝΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει παρόμοιες θέσεις και απόψεις!

Τέλος, ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας, το σίγουρο είναι πως απέναντι στον Ντομινίκ Στρος Καν, ιδίως τον πολιτικό Στρος Καν που ήθελε διακαώς να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, ξέραμε με ποιον είχαμε να κάνουμε, τι μπορούσαμε να ζητήσουμε και με ποια ανταλλάγματα.

Τώρα, η νέα ηγετική ομάδα του Ταμείου, προσωρινή ή μη, Κύριος Οίδε ποιά γραμμή θα κρατήσουν απέναντι μας. Οπότε …

Δεν υπάρχουν σχόλια: